Kalafior zapiekany z mięsem mielonym

m7
Kalafior zapiekany z mięsem mielonym

0

0 / 0

Do tej pory zapiekałam kalafiora w sosie pomdirowym. Zmiana inspirowana ksiązką Kuchnia od A do Z.

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól, pieprz

1 łyżeczka papryka czerwona słodka

1 łyżeczka bułka tarta

1 łyżeczka tymianek

500 g mięso mielone

200 g masło

150 g ser gouda tłusty

1 szt. kalafior

1 szt. cebula

1 szt. ząbek czosnku

3 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka parmezan

3 łyżka woda

0.50 łyżeczka musztarda

0.50 szt. sok z cytryny

Przygotowanie


1

Kalafior wlozyc do gotujacej sie wody i gotowac na malym ogniu przez kilka minut, ok 10min (w zaleznosci jaki jest duzy), kalafior ma byc twardawy. Wyjac, wlozyc do gory nogami do miski i delikatnie wyciac głab, tak aby bylo miejsce na nadzienie. Mieso mielone przyprawic, dokladnie wymieszacz bułką, cebulą, czosnkiem i wlozyc do kalafiora, upychając między rożyczkami. Przelozyc do zaroodpornej formy, wlac okolo 1/3 szkla wody, 2 lyzki masla polozyc na wierzch kalafiora i wlozyc do pieca nagrzanego do 220°C, piec koło 30minut. Po tym czasie wyjac polac sosem, posypac serami i ziolami, wstawic ponownie do pieca i zapiekac przez 10 minut.

2

Zrobić sos: w rondlu podgrzac 3 lyzki wody z sola i pieprzem i wstawic do goracej kapieli wodnej. Dodawac zoltka delikatnie ubijajac, az powstanie pianka. Wowczas rondel wyjac

3

z kapieli wodnej i cały czas ubijajac dodawac po lyzce stopionego masla. Doprawic sokiem z cytryny i musztardą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły