Kalafior zapiekany z mięsem mielonym
m7
Do tej pory zapiekałam kalafiora w sosie pomdirowym. Zmiana inspirowana ksiązką Kuchnia od A do Z.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
933
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
75
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Do tej pory zapiekałam kalafiora w sosie pomdirowym. Zmiana inspirowana ksiązką Kuchnia od A do Z.
15
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. papryka czerwona słodka
1 łyżecz. bułka tarta
1 łyżecz. tymianek
500 g mięso mielone
200 g masło
150 g ser gouda tłusty
1 szt. kalafior
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
3 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka parmezan
3 łyżka woda
0.50 łyżecz. musztarda
0.50 szt. sok z cytryny
Przygotowanie
Kalafior wlozyc do gotujacej sie wody i gotowac na malym ogniu przez kilka minut, ok 10min (w zaleznosci jaki jest duzy), kalafior ma byc twardawy. Wyjac, wlozyc do gory nogami do miski i delikatnie wyciac głab, tak aby bylo miejsce na nadzienie. Mieso mielone przyprawic, dokladnie wymieszacz bułką, cebulą, czosnkiem i wlozyc do kalafiora, upychając między rożyczkami. Przelozyc do zaroodpornej formy, wlac okolo 1/3 szkla wody, 2 lyzki masla polozyc na wierzch kalafiora i wlozyc do pieca nagrzanego do 220°C, piec koło 30minut. Po tym czasie wyjac polac sosem, posypac serami i ziolami, wstawic ponownie do pieca i zapiekac przez 10 minut.
Zrobić sos: w rondlu podgrzac 3 lyzki wody z sola i pieprzem i wstawic do goracej kapieli wodnej. Dodawac zoltka delikatnie ubijajac, az powstanie pianka. Wowczas rondel wyjac
z kapieli wodnej i cały czas ubijajac dodawac po lyzce stopionego masla. Doprawic sokiem z cytryny i musztardą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
933
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
75
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.