Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym
maspexdigital
Zapiekanka kalafiorowa w sosie pomidorowym to pyszne danie warzywne, które można podać jako samodzielne danie bądź jako dodatek do dań mięsnych 😊
Wartości odżywcze na porcję
Energia
257
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 1
Zapiekanka kalafiorowa w sosie pomidorowym to pyszne danie warzywne, które można podać jako samodzielne danie bądź jako dodatek do dań mięsnych 😊
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
800 g kalafior
1 opak. przecier pomidorowy łowicz
1 szt. cebula
2 łyżka mascarpone
1 szczyp. sól, pieprz, cukier
0.50 łyżecz. sok z cytryny
2 łyżka masło klarowane
80 g ser żółty
Przygotowanie
Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i podgotować, aby był al dente. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, wlać sos pomidorowy, zakryć i zapiekać około 20 minut w 190 stopniach. Następnie posypać startym serem i zapiekać jeszcze 5 minut.
Sos pomidorowy: Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, po chwili dodać sprasowany czosnek, chwilę podsmażyć, wlać przecier. Smażyć, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, dodać mascarpone i wymieszać.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
257
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.