0

Składniki

800 Gramów
kalafior
1 Opakowanie
ingridient
Przecier pomidorowy Łowicz
1 Sztuka
cebula
2 Łyżki
Mascarpone
1 Szczypta
Sól, pieprz, cukier
0.5 Łyżeczki
sok z cytryny
2 Łyżki
Masło klarowane
80 Gramów
ser żółty
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i podgotować, aby był al dente. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, wlać sos pomidorowy, zakryć i zapiekać około 20 minut w 190 stopniach. Następnie posypać startym serem i zapiekać jeszcze 5 minut.
  2. Sos pomidorowy: Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, po chwili dodać sprasowany czosnek, chwilę podsmażyć, wlać przecier. Smażyć, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, dodać mascarpone i wymieszać.

Opis

Zapiekanka kalafiorowa w sosie pomidorowym to pyszne danie warzywne, które można podać jako samodzielne danie bądź jako dodatek do dań mięsnych 😊

Podobne przepisy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!