Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym

maspexdigital
Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym

1

5 / 1

Zapiekanka kalafiorowa w sosie pomidorowym to pyszne danie warzywne, które można podać jako samodzielne danie bądź jako dodatek do dań mięsnych 😊

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

800 g kalafior

1 opak. przecier pomidorowy łowicz

1 szt. cebula

2 łyżka mascarpone

1 szczyp. sól, pieprz, cukier

0.50 łyżecz. sok z cytryny

2 łyżka masło klarowane

80 g ser żółty

Przygotowanie


1

Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i podgotować, aby był al dente. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, wlać sos pomidorowy, zakryć i zapiekać około 20 minut w 190 stopniach. Następnie posypać startym serem i zapiekać jeszcze 5 minut.

2

Sos pomidorowy: Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, po chwili dodać sprasowany czosnek, chwilę podsmażyć, wlać przecier. Smażyć, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, dodać mascarpone i wymieszać.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

257

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

17

gram

Tłuszcze

24

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły