Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974285883.jpeg&w=3840&q=75)
Zapiekanka kalafiorowa w sosie pomidorowym to pyszne danie warzywne, które można podać jako samodzielne danie bądź jako dodatek do dań mięsnych 😊
0
5 / 1
Zapiekanka kalafiorowa w sosie pomidorowym to pyszne danie warzywne, które można podać jako samodzielne danie bądź jako dodatek do dań mięsnych 😊
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
800 g kalafior
1 opak. przecier pomidorowy łowicz
1 szt. cebula
2 łyżka mascarpone
1 szczyp. sól, pieprz, cukier
0.50 łyżecz. sok z cytryny
2 łyżka masło klarowane
80 g ser żółty
Przygotowanie
Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i podgotować, aby był al dente. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, wlać sos pomidorowy, zakryć i zapiekać około 20 minut w 190 stopniach. Następnie posypać startym serem i zapiekać jeszcze 5 minut.
Sos pomidorowy: Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, po chwili dodać sprasowany czosnek, chwilę podsmażyć, wlać przecier. Smażyć, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, dodać mascarpone i wymieszać.