Kalafior zapiekany w cieście kukurydzianym z sosem z ketchupu

kontakt_2
Kalafior zapiekany w cieście kukurydzianym z sosem z ketchupu

0

0 / 0

Chrupki kalafior w cieście to fajny pomysł na przekąskę w ciągu dnia czy też na spotkanie z przyjaciółmi. Przepis warzywny i bez mięsa to propozycja dla wszystkich, którzy szczególnie lubią warzywa.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 g kalafior

100 g mąka kukurydziana

100 mleko

1 szt. jajko

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. sok z cytryny

1 szczyp. sól, pieprz

1 szt. olej rzepakowy

0.30 szkl. ketchup kotlin z piekła rodem extra hot

1 łyżka sos teriyaki

1 szczyp. sól, cukier

0.50 łyżecz. sok z cytryny

Przygotowanie


1

Kalafiora podzielić na małe różyczki, umyć i wrzucić do wrzątku. Gotować 3 minuty, osuszyć, ostudzić.

2

Składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Różyczki kalafiora obtoczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym.

3

Podawać z sosem ketchupowym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

337

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

60

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły