Kalafior zapiekany w cieście kukurydzianym z sosem z ketchupu
kontakt_2
Chrupki kalafior w cieście to fajny pomysł na przekąskę w ciągu dnia czy też na spotkanie z przyjaciółmi. Przepis warzywny i bez mięsa to propozycja dla wszystkich, którzy szczególnie lubią warzywa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
337
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chrupki kalafior w cieście to fajny pomysł na przekąskę w ciągu dnia czy też na spotkanie z przyjaciółmi. Przepis warzywny i bez mięsa to propozycja dla wszystkich, którzy szczególnie lubią warzywa.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
300 g kalafior
100 g mąka kukurydziana
100 mleko
1 szt. jajko
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. sok z cytryny
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. olej rzepakowy
0.30 szkl. ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
1 łyżka sos teriyaki
1 szczyp. sól, cukier
0.50 łyżecz. sok z cytryny
Przygotowanie
Kalafiora podzielić na małe różyczki, umyć i wrzucić do wrzątku. Gotować 3 minuty, osuszyć, ostudzić.
Składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Różyczki kalafiora obtoczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Podawać z sosem ketchupowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
337
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.