Kalafior w panierce z ciasta kukurydzianego z salsą z awokado
maspexdigital
Kalafior w cieście to wyjątkowa przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Najlepiej smakuje w towarzystwie salsy ;)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
491
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kalafior w cieście to wyjątkowa przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Najlepiej smakuje w towarzystwie salsy ;)
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
300 g kalafior
100 g mąka kukurydziana
100 mleko
1 szt. jajko
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. sok z cytryny
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. olej
0.50 opak. przecier pomidorowy łowicz
1 szt. awokado
1 szt. pomidor malinowy
0.50 szt. cebula czerwona
1 szczyp. sól, pieprz, cukier
0.50 łyżecz. sok z cytryny
2 łyżka posiekany szczypiorek
Przygotowanie
Kalafiora podzielić na małe różyczki, umyć i wrzucić do wrzątku. Gotować 3 minuty, osuszyć, ostudzić.
Składniki na ciasto dokładnie wymieszać.
Różyczki kalafiora obtoczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym. Podawać z salsą pomidorową z awokado.
Salsa: Pomidora sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę, drobno pokroić i odsączyć na sitku. Awokado i cebulę również drobno pokroić, połączyć z pomidorem. Wlać przecier, wymieszać. Doprawić.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
491
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.