Kalafior w panierce z ciasta kukurydzianego z salsą z awokado

maspexdigital
Kalafior w panierce z ciasta kukurydzianego z salsą z awokado

0

0 / 0

Kalafior w cieście to wyjątkowa przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Najlepiej smakuje w towarzystwie salsy ;)

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 g kalafior

100 g mąka kukurydziana

100 mleko

1 szt. jajko

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. sok z cytryny

1 szczyp. sól, pieprz

1 szt. olej

0.50 opak. przecier pomidorowy łowicz

1 szt. awokado

1 szt. pomidor malinowy

0.50 szt. cebula czerwona

1 szczyp. sól, pieprz, cukier

0.50 łyżecz. sok z cytryny

2 łyżka posiekany szczypiorek

Przygotowanie


1

Kalafiora podzielić na małe różyczki, umyć i wrzucić do wrzątku. Gotować 3 minuty, osuszyć, ostudzić.

2

Składniki na ciasto dokładnie wymieszać.

3

Różyczki kalafiora obtoczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym. Podawać z salsą pomidorową z awokado.

4

Salsa: Pomidora sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę, drobno pokroić i odsączyć na sitku. Awokado i cebulę również drobno pokroić, połączyć z pomidorem. Wlać przecier, wymieszać. Doprawić.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

491

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

62

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły