Kalafior w occie.

m7

Doskonała marynata na zimowe dni jako dodatek do posiłków. Warto spróbować!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
136
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Doskonała marynata na zimowe dni jako dodatek do posiłków. Warto spróbować!
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szkl. ocet
1 szkl. cukier
6 szkl. woda
1 szt. kalafior
1 szt. papryka czerwona
10 szt. liść laurowy
10 szt. ziele angielskie
2 szt. czosnek
1.50 łyżka sól
Przygotowanie
Kalafior podzielić na różyczki. Papryka pokroić w paski w porcjach 4:1(papryka w zasadzie tylko dla koloru).
Kalafior i paprykę tylko zblanszować w lekko zakwaszonej wodzie (ok.3 łyżki octu na garnek wody) - około 5-7 minut, nie dłużej.
Zagotować zalewę z następujących składników: 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru, 1,5 łyżki soli, 6 szklanek wody, liść laurowy, ziele angielskie. Wrzucić po 2 ząbki czosnku do każdego ze słoików.
Zalewę zagotować, połączyć z kalafiorem i papryką. Napełnić słoiki.
Pasteryzować około 15 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
136
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.