Kalafior w cieście naleśnikowym

eluchap
Kalafior w cieście naleśnikowym

2

3.4 / 43

Miękki kalafior w chrupiącej panierce to połączenie idealne. Z sosem czosnkowym smakuje perfekcyjnie.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 łyżecz. papryka słodka

1.50 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. mleko

1 szt. kalafior

1 szt. jajko

1 łyżka sól, pieprz

0.50 szkl. woda

Przygotowanie


1

Z jajek, mleka, wody, przypraw i mąki przygotować ciasto naleśnikowe.

2

Mąki dodać tyle, by powstało dość gęste ciasto naleśnikowe.

3

Kalafior należy opłukać w wodzie z dodatkiem octu.

4

Różyczki kalafiora gotować 10 minut i odsączyć.

5

Na patelni rozgrzewać olej. Różyczki kalafiora zanurzyć w cieście i smażyć do zarumienienia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

221

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

38

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły