Kalafior w cieście naleśnikowym
eluchap
Miękki kalafior w chrupiącej panierce to połączenie idealne. Z sosem czosnkowym smakuje perfekcyjnie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
221
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
3.4 / 43
Miękki kalafior w chrupiącej panierce to połączenie idealne. Z sosem czosnkowym smakuje perfekcyjnie.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 łyżecz. papryka słodka
1.50 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. mleko
1 szt. kalafior
1 szt. jajko
1 łyżka sól, pieprz
0.50 szkl. woda
Przygotowanie
Z jajek, mleka, wody, przypraw i mąki przygotować ciasto naleśnikowe.
Mąki dodać tyle, by powstało dość gęste ciasto naleśnikowe.
Kalafior należy opłukać w wodzie z dodatkiem octu.
Różyczki kalafiora gotować 10 minut i odsączyć.
Na patelni rozgrzewać olej. Różyczki kalafiora zanurzyć w cieście i smażyć do zarumienienia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
221
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.