Kalafior po indyjsku z ziemniakami
EkspertOdKuchni
Kalafior po indyjsku z ziemniakami to popularne danie kuchni indyjskiej, które jest znane z prostoty i aromatycznego smaku. Świetnie sprawdzi się nie tylko na obiad, ale i imprezy lub wyjątkowe okazje. Zasmakuje zarówno wegetarianom, jak i wszystkim miłośnikom wegetariańskich potraw. Kalafior po indyjsku nie tylko doskonale smakuje, ale również świetnie prezentuje się na talerzu. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
478
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
99
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kalafior po indyjsku z ziemniakami to popularne danie kuchni indyjskiej, które jest znane z prostoty i aromatycznego smaku. Świetnie sprawdzi się nie tylko na obiad, ale i imprezy lub wyjątkowe okazje. Zasmakuje zarówno wegetarianom, jak i wszystkim miłośnikom wegetariańskich potraw. Kalafior po indyjsku nie tylko doskonale smakuje, ale również świetnie prezentuje się na talerzu. Życzymy smacznego!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. kalafior
500 g ziemniaki
2 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
3 łyżka groszek konserwowy
1 szt. masło klarowane do smażenia
50 g imbir
1 szczyp. sól, pieprz czarny, curry, kurkuma, kumin, papryka ostra, garam masala do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Kalafior rozdzielamy na małe różyczki.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy ugotowane ziemniaki i kalafior.
Dodajemy imbir starty na tarce i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy przyprawami i dusimy do momentu, aż kalafior będzie al dente.
Usmażone warzywa przekładamy do miski i dodajemy groszek konserwowy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
478
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
99
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.