Kalafior po indyjsku z ziemniakami

EkspertOdKuchni
Kalafior po indyjsku z ziemniakami

0

0 / 0

Kalafior po indyjsku z ziemniakami to popularne danie kuchni indyjskiej, które jest znane z prostoty i aromatycznego smaku. Świetnie sprawdzi się nie tylko na obiad, ale i imprezy lub wyjątkowe okazje. Zasmakuje zarówno wegetarianom, jak i wszystkim miłośnikom wegetariańskich potraw. Kalafior po indyjsku nie tylko doskonale smakuje, ale również świetnie prezentuje się na talerzu. Życzymy smacznego!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. kalafior

500 g ziemniaki

2 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

3 łyżka groszek konserwowy

1 szt. masło klarowane do smażenia

50 g imbir

1 szczyp. sól, pieprz czarny, curry, kurkuma, kumin, papryka ostra, garam masala do smaku

Przygotowanie


1

Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Kalafior rozdzielamy na małe różyczki.

2

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy ugotowane ziemniaki i kalafior.

3

Dodajemy imbir starty na tarce i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy przyprawami i dusimy do momentu, aż kalafior będzie al dente.

4

Usmażone warzywa przekładamy do miski i dodajemy groszek konserwowy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

478

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

76

gram

Tłuszcze

99

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły