Kalafior po indyjsku z ziemniakami
EkspertOdKuchni
Kalafior po indyjsku z ziemniakami to popularne danie kuchni indyjskiej, które jest znane z prostoty i aromatycznego smaku. Świetnie sprawdzi się nie tylko na obiad, ale i imprezy lub wyjątkowe okazje. Zasmakuje zarówno wegetarianom, jak i wszystkim miłośnikom wegetariańskich potraw. Kalafior po indyjsku nie tylko doskonale smakuje, ale również świetnie prezentuje się na talerzu. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kalafior po indyjsku z ziemniakami to popularne danie kuchni indyjskiej, które jest znane z prostoty i aromatycznego smaku. Świetnie sprawdzi się nie tylko na obiad, ale i imprezy lub wyjątkowe okazje. Zasmakuje zarówno wegetarianom, jak i wszystkim miłośnikom wegetariańskich potraw. Kalafior po indyjsku nie tylko doskonale smakuje, ale również świetnie prezentuje się na talerzu. Życzymy smacznego!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. kalafior
500 g ziemniaki
2 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
3 łyżka groszek konserwowy
1 szt. masło klarowane do smażenia
50 g imbir
1 szczyp. sól, pieprz czarny, curry, kurkuma, kumin, papryka ostra, garam masala do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Kalafior rozdzielamy na małe różyczki.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy ugotowane ziemniaki i kalafior.
Dodajemy imbir starty na tarce i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy przyprawami i dusimy do momentu, aż kalafior będzie al dente.
Usmażone warzywa przekładamy do miski i dodajemy groszek konserwowy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.