Kalafior pieczony z harrisą z sosem tahini

EkspertOdKuchni

Kalafior pieczony z harissą i sosem tahini to danie z charakterem – ostre, kremowe i wyraziste. Idealnie sprawdzi się dla osób na diecie wegetariańskiej lub fleksitariańskiej, ale także dla każdego, kto chce urozmaicić domowe menu i spróbować czegoś innego niż klasyczne dania warzywne. Marynowany kalafior doskonale sprawdzi się na lekki obiad, kolację lub jako efektowna przystawka. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kalafior pieczony z harissą i sosem tahini to danie z charakterem – ostre, kremowe i wyraziste. Idealnie sprawdzi się dla osób na diecie wegetariańskiej lub fleksitariańskiej, ale także dla każdego, kto chce urozmaicić domowe menu i spróbować czegoś innego niż klasyczne dania warzywne. Marynowany kalafior doskonale sprawdzi się na lekki obiad, kolację lub jako efektowna przystawka. Życzymy smacznego!
11
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. kalafior
2 łyżka przyprawa harissa
2 łyżka miód
2 łyżka sos sojowy jasny
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Sos tahini
200 g jogurt grecki
2 łyżka tahini
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżka sok z cytryny
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Z kalafiora usuń liście i przekrój go na pół.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej kalafior.
W miseczce wymieszaj składniki marynaty.
Pędzelkiem posmaruj dokładnie obie części kalafiora.
Wstaw kalafior do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz 40 minut.
W misce wymieszaj składniki na sos.
Upieczonego kalafiora podawaj z sosem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.