Kalafior pieczony z harrisą z sosem tahini

EkspertOdKuchni
Kalafior pieczony z harrisą z sosem tahini

0

0 / 0

Kalafior pieczony z harissą i sosem tahini to danie z charakterem – ostre, kremowe i wyraziste. Idealnie sprawdzi się dla osób na diecie wegetariańskiej lub fleksitariańskiej, ale także dla każdego, kto chce urozmaicić domowe menu i spróbować czegoś innego niż klasyczne dania warzywne. Marynowany kalafior doskonale sprawdzi się na lekki obiad, kolację lub jako efektowna przystawka. Życzymy smacznego!

11

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. kalafior

2 łyżka przyprawa harissa

2 łyżka miód

2 łyżka sos sojowy jasny

2 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Sos tahini

200 g jogurt grecki

2 łyżka tahini

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżka sok z cytryny

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Z kalafiora usuń liście i przekrój go na pół.

2

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej kalafior.

3

W miseczce wymieszaj składniki marynaty.

4

Pędzelkiem posmaruj dokładnie obie części kalafiora.

5

Wstaw kalafior do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz 40 minut.

6

W misce wymieszaj składniki na sos.

7

Upieczonego kalafiora podawaj z sosem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły