Kakaowy tort naleśnikowy z kremem orzechowym
decomorreno
0
0 / 0
Połączenie prostoty z wyśmienitym smakiem. O czym mowa? Oczywiście o popularnym naleśniku! Wszystkim fanom tego mącznego dania proponujemy kakaowy tort naleśnikowy oblany pysznym kremem orzechowym. Prosty i niezwykle efektowny przepis!
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szkl. mąka lubella wrocławska
1 łyżka cukier
1 szt. jaja l
1 szkl. mleko uht 3,2%
0.50 szkl. woda mineralna gazowana
50 g gorzka czekolada
1 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka olej
1 szcz. sól
2 szkl. orzechy włoskie
1 kost. masło
0.75 szkl. cukier puder
1 szkl. mleko uht 3,2%
6 szt. orzechy włoskie
Przygotowanie
Czekoladę pokrusz, zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj.
Do wystudzonej masy dodać przesianą mąkę z kakao, cukier, jajko, wodę, olej i szczyptę soli. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Naleśniki smażyć na lekko natłuszczonej patelni. Pozostawić do wystygnięcia.
Orzechy zmielić, odłożyć 4 łyżki. Pozostałą część orzechów zalać gorącym mlekiem. Pozostawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać orzechy i wymieszać do połączenia składników.
Naleśniki posmarować kremem i układać jeden na drugim.
Wierzch naleśników posmarować kremem i posypać zmielonymi orzechami. Udekorować całymi orzechami.