Kakaowy tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami

decomorreno
Kakaowy tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami

0

0 / 0

Beza, bita śmietana i świeże truskawki - połączenie idealne istnieje! Sprawdź naszą recepturę na kakaowy tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami. Świetna przekąska na różne uroczystości. Planujesz walentynki w domu? Wypróbuj nasz przepis. Twoja druga połówka nie będzie zawiedziona!

8

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

25 g kakao decomorreno

4 szt. białko jaja kurzego

250 g cukier puder

20 g mąka ziemniaczana

1 łyżecz. ocet balsamiczny

500 śmietanka 36%

30 g cukier puder

2 szkl. truskawki

Przygotowanie


1

Białka starannie oddziel od żółtek i przelej do wysokiej miski.

2

Ubij je na sztywną pianę, po czym zacznij dodawać co jakiś czas łyżeczkę cukru pudru, cały czas mieszając.

3

Gdy beza będzie dobrze ubita i błyszcząca, dodaj przesiane kakao oraz mąkę ziemniaczaną i ocet balsamiczny.

4

Wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki lub łyżki.

5

Przełóż na dwie blachy wyłożone papier do pieczenia. Wcześniej możesz narysować okręgi, obrysowując talerzyk o średnicy 18 cm.

6

Piecz w temperaturze 150°C przez 50 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

7

Ubij dobrze schłodzoną śmietanę wraz z cukrem pudrem, na puszysty krem. Przełóż blaty bezy i udekoruj wierzch truskawkami. Podawaj zaraz po przełożeniu kremem.

Wideo z przygotowania przepisu
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły