Kakaowy tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami
decomorreno
Beza, bita śmietana i świeże truskawki - połączenie idealne istnieje! Sprawdź naszą recepturę na kakaowy tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami. Świetna przekąska na różne uroczystości. Planujesz walentynki w domu? Wypróbuj nasz przepis. Twoja druga połówka nie będzie zawiedziona!
0
0 / 0
Beza, bita śmietana i świeże truskawki - połączenie idealne istnieje! Sprawdź naszą recepturę na kakaowy tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami. Świetna przekąska na różne uroczystości. Planujesz walentynki w domu? Wypróbuj nasz przepis. Twoja druga połówka nie będzie zawiedziona!
8
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
25 g kakao decomorreno
4 szt. białko jaja kurzego
250 g cukier puder
20 g mąka ziemniaczana
1 łyżecz. ocet balsamiczny
500 śmietanka 36%
30 g cukier puder
2 szkl. truskawki
Przygotowanie
Białka starannie oddziel od żółtek i przelej do wysokiej miski.
Ubij je na sztywną pianę, po czym zacznij dodawać co jakiś czas łyżeczkę cukru pudru, cały czas mieszając.
Gdy beza będzie dobrze ubita i błyszcząca, dodaj przesiane kakao oraz mąkę ziemniaczaną i ocet balsamiczny.
Wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki lub łyżki.
Przełóż na dwie blachy wyłożone papier do pieczenia. Wcześniej możesz narysować okręgi, obrysowując talerzyk o średnicy 18 cm.
Piecz w temperaturze 150°C przez 50 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Ubij dobrze schłodzoną śmietanę wraz z cukrem pudrem, na puszysty krem. Przełóż blaty bezy i udekoruj wierzch truskawkami. Podawaj zaraz po przełożeniu kremem.