Kakaowy „sernik” jaglany

decomorreno
Kakaowy „sernik” jaglany

Średnia 0 / 0

Oceń!

Czy dietetyczny sernik może być smaczny? Oczywiście! Świetnym przykładem jest nasz kakaowy "sernik" jaglany z siemieniem lnianym. Ciasto wypełnione pysznymi dodatkami (suszone śliwki, dojrzałe bananany i migdały) skradnie Twoje serce i podniebienie! Wypróbuj sprawdzony przepis na sernik jaglany!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

200 g kasza jaglana

500 mleko migdałowe

70 g kakao decomorreno

70 g olej kokosowy

150 g śliwki suszone

140 g migdały

2 szt. dojrzałe banany

80 g mielone siemie lniane

1 szczyp. sól

Przygotowanie


Kaszę jaglaną wypłucz kilka razy, aż woda będzie klarowna.

Krok 1

Ugotuj na małym ogniu w mleku migdałowym. Odstaw do przestudzenia.

Krok 2

Śliwki pokrój w kostkę.

Krok 3

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Krok 4

Zblenduj ugotowaną kasze, olej kokosowy, banany oraz migdały na gładką masę.

Krok 5

Dodaj pozostałe składniki: kakao, siemię lniane, szczyptę soli oraz śliwki.

Krok 6

Jeśli masa po spróbowaniu będzie zbyt mało słodka możemy dodatkowo dosłodzić ją syropem klonowym lub miodem według uznania.

Krok 7

Ciasto przekładamy do formy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 8

Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 st.

Krok 9

Podajemy gdy jest schłodzone.

Krok 10
Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

372

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

42

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły