Kakaowy „sernik” jaglany
decomorreno

Czy dietetyczny sernik może być smaczny? Oczywiście! Świetnym przykładem jest nasz kakaowy "sernik" jaglany z siemieniem lnianym. Ciasto wypełnione pysznymi dodatkami (suszone śliwki, dojrzałe bananany i migdały) skradnie Twoje serce i podniebienie! Wypróbuj sprawdzony przepis na sernik jaglany!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
372
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Czy dietetyczny sernik może być smaczny? Oczywiście! Świetnym przykładem jest nasz kakaowy "sernik" jaglany z siemieniem lnianym. Ciasto wypełnione pysznymi dodatkami (suszone śliwki, dojrzałe bananany i migdały) skradnie Twoje serce i podniebienie! Wypróbuj sprawdzony przepis na sernik jaglany!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
200 g kasza jaglana
500 mleko migdałowe
70 g kakao decomorreno
70 g olej kokosowy
150 g śliwki suszone
140 g migdały
2 szt. dojrzałe banany
80 g mielone siemie lniane
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Kroki
Kaszę jaglaną wypłucz kilka razy, aż woda będzie klarowna.

Ugotuj na małym ogniu w mleku migdałowym. Odstaw do przestudzenia.

Śliwki pokrój w kostkę.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Zblenduj ugotowaną kasze, olej kokosowy, banany oraz migdały na gładką masę.

Dodaj pozostałe składniki: kakao, siemię lniane, szczyptę soli oraz śliwki.

Jeśli masa po spróbowaniu będzie zbyt mało słodka możemy dodatkowo dosłodzić ją syropem klonowym lub miodem według uznania.

Ciasto przekładamy do formy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 st.

Podajemy gdy jest schłodzone.

Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
372
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.