Kakaowy makowiec

kakaowiec
Kakaowy makowiec

2

0 / 0

Cudowny i efektowny makowiec? Proszę bardzo. Zachwyci i smakiem i wyglądem.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

600 g mąka lubella puszysta tortowa

60 g cukier

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. żółtko jaja kurzego

150 mleko 2%

7 dek. drożdże instant

3 łyżka kakao decomorreno

0.50 łyżeczka sól

100 g masło

400 g masa makowa

1 szt. karmelizowane skórki pomarańczy

1 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

W misce mieszamy mąkę, cukier, sól, kakao oraz drożdże. Podgrzewamy delikatnie mleko, nie chcemy aby się zagotowało. Masło roztapiamy w ciepłym mleku. Do suchych składników dodajemy mleko, masło i jajko. Wyrabiamy ciasto, ręcznie lub przy użyciu miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 h w ciepłe miejsce.

2

Gdy ciasto zwiększy swoją objętość 2x razy rozwałkowujemy ja na prostokąt. Wykładamy masę makową równomiernie na całej powszechnie ciasta pozostawiając po 1 centymetrze na każdym brzegu. Zwijamy ciasto w rulon. Następnie przecinamy na całej długości na pół.Zaplatamy jedną cześć na drugą – tworząc warkocz. Łączymy koniec i początek, tak aby powstał wieniec.

3

Odstawiamy przykryte ściereczką ciasto na około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy ciasto z wierzchu żółtkiem.Pieczemy w 180 st. przez około 40 minut. Przed podaniem dekorujemy lukrem, cukrem pudrem lub innymi dodatkami.Smacznego!

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły