Kakaowy makowiec
kakaowiec
Cudowny i efektowny makowiec? Proszę bardzo. Zachwyci i smakiem i wyglądem.
2
0 / 0
Cudowny i efektowny makowiec? Proszę bardzo. Zachwyci i smakiem i wyglądem.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
600 g mąka lubella puszysta tortowa
60 g cukier
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. żółtko jaja kurzego
150 mleko 2%
7 dag. drożdże instant
3 łyżka kakao decomorreno
0.50 łyżecz. sól
100 g masło
400 g masa makowa
1 szt. karmelizowane skórki pomarańczy
1 łyżka cukier puder
Przygotowanie
W misce mieszamy mąkę, cukier, sól, kakao oraz drożdże. Podgrzewamy delikatnie mleko, nie chcemy aby się zagotowało. Masło roztapiamy w ciepłym mleku. Do suchych składników dodajemy mleko, masło i jajko. Wyrabiamy ciasto, ręcznie lub przy użyciu miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 h w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość 2x razy rozwałkowujemy ja na prostokąt. Wykładamy masę makową równomiernie na całej powszechnie ciasta pozostawiając po 1 centymetrze na każdym brzegu. Zwijamy ciasto w rulon. Następnie przecinamy na całej długości na pół.Zaplatamy jedną cześć na drugą – tworząc warkocz. Łączymy koniec i początek, tak aby powstał wieniec.
Odstawiamy przykryte ściereczką ciasto na około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy ciasto z wierzchu żółtkiem.Pieczemy w 180 st. przez około 40 minut. Przed podaniem dekorujemy lukrem, cukrem pudrem lub innymi dodatkami.Smacznego!