2

Składniki

3 Łyżki
ingridient
Kakao DecoMorreno
600 Gramów
ingridient
mąka Lubella Puszysta tortowa
60 Gramów
cukier
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
żółtko jaja kurzego
150 Mililitrów
Mleko 2%
7 Dekagramów
Drożdże instant
0.5 Łyżeczki
sól
100 Gramów
masło
400 Gramów
Masa makowa
1 Sztuka
Karmelizowane skórki pomarańczy
1 Łyżka
cukier puder
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. W misce mieszamy mąkę, cukier, sól, kakao oraz drożdże. Podgrzewamy delikatnie mleko, nie chcemy aby się zagotowało. Masło roztapiamy w ciepłym mleku. Do suchych składników dodajemy mleko, masło i jajko. Wyrabiamy ciasto, ręcznie lub przy użyciu miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 h w ciepłe miejsce.
  2. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość 2x razy rozwałkowujemy ja na prostokąt. Wykładamy masę makową równomiernie na całej powszechnie ciasta pozostawiając po 1 centymetrze na każdym brzegu. Zwijamy ciasto w rulon. Następnie przecinamy na całej długości na pół.Zaplatamy jedną cześć na drugą – tworząc warkocz. Łączymy koniec i początek, tak aby powstał wieniec.
  3. Odstawiamy przykryte ściereczką ciasto na około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy ciasto z wierzchu żółtkiem.Pieczemy w 180 st. przez około 40 minut. Przed podaniem dekorujemy lukrem, cukrem pudrem lub innymi dodatkami.Smacznego!

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!