2

Składniki

600 Gramów
3 Łyżki
ingridient
Kakao DecoMorreno
60 Gramów
cukier
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
żółtko jaja kurzego
150 Mililitrów
Mleko 2%
7 Dekagramów
Drożdże instant
0.5 Łyżeczki
sól
100 Gramów
masło
400 Gramów
Masa makowa
1 Sztuka
Karmelizowane skórki pomarańczy
1 Łyżka
cukier puder
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. W misce mieszamy mąkę, cukier, sól, kakao oraz drożdże. Podgrzewamy delikatnie mleko, nie chcemy aby się zagotowało. Masło roztapiamy w ciepłym mleku. Do suchych składników dodajemy mleko, masło i jajko. Wyrabiamy ciasto, ręcznie lub przy użyciu miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 h w ciepłe miejsce.
  2. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość 2x razy rozwałkowujemy ja na prostokąt. Wykładamy masę makową równomiernie na całej powszechnie ciasta pozostawiając po 1 centymetrze na każdym brzegu. Zwijamy ciasto w rulon. Następnie przecinamy na całej długości na pół.Zaplatamy jedną cześć na drugą – tworząc warkocz. Łączymy koniec i początek, tak aby powstał wieniec.
  3. Odstawiamy przykryte ściereczką ciasto na około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy ciasto z wierzchu żółtkiem.Pieczemy w 180 st. przez około 40 minut. Przed podaniem dekorujemy lukrem, cukrem pudrem lub innymi dodatkami.Smacznego!

Podobne przepisy

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Tarta pomarańczowa

Łatwy Do 1 godz
Tarta pomarańczowa

Podwójnie Kakaowe babeczki

Łatwy Do 1 godz
Podwójnie Kakaowe babeczki

Babka drożdżowa z bakaliami

Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Churrosy Kakaowe

Średni Do 3 godz
Churrosy Kakaowe

Ciastka szachownica

Łatwy Do 3 godz
Ciastka szachownica

Ciasto z kakaowym musem

Łatwy Do 1,5 godz
Ciasto z kakaowym musem

Ciasto z sercem

Łatwy Do 3 godz
Ciasto z sercem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!