1

Składniki

3.73 Łyżki
ingridient
Kakao DecoMorreno
135 Gramów
orzechy włoskie
7.51 Sztuki
Daktyle
0.76 Szczypty
sól
900 Mililitrów
Mleczko kokosowe
6.75 Łyżki
ŻELATYNA
374.98 Grama
maliny
6.75 Łyżki
miód
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Orzechy oraz daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na pół godziny.
  2. Następnie je odsączamy i za pomocą blendera miksujemy wraz z 2 łyżkami kakao.
  3. Tortownicę wykładamy folią spożywczą i wypełniamy dno masą orzechową.
  4. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania warstwy malinowej.
  5. Przygotowujemy masę malinową: zalewamy 6 łyżeczek żelatyny ciepłą wodą, tak aby przykryła całą żelatynę.
  6. 250 g malin miksujemy na gładką masę.
  7. Wlewamy 800 ml mleka kokosowego do garnka, dodajemy zmiksowane maliny i 6 łyżek miodu.
  8. Podgrzewamy na kuchence, mieszamy aż wszystko się połączy. Ściągamy z kuchenki i dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę.
  9. Wlewamy masę malinową na daktylowo-orzechowy spód i wkładamy 200g malin do środka masy.
  10. Wkładamy do lodówki do schłodzenia aż masa stężeje.
  11. Przygotowujemy warstwę kakaową: 3 łyżeczki żelatyny zalewamy 50 ml wody.
  12. 400 ml mleka kokosowego wraz z 3 łyżkami kakao i 3 łyżkami miodu podgrzewamy na kuchence.
  13. Ściągamy z kuchenki i dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę.
  14. Gdy warstwa malinowa stężeje wlewamy lekko schłodzoną warstwę kakaową.
  15. Całość wkładamy do lodówki na minimum 6h, najlepiej na noc.
  16. Przed podaniem wyjmujemy z formy, posypujemy kakao oraz pozostałymi malinami.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!