Kakaowo-malinowe ciasto bez pieczenia

decomorreno
Kakaowo-malinowe ciasto bez pieczenia

1

4.5 / 2

Przedstawiamy pomysł na kakaowo-malinowe ciasto bez pieczenia. Na wykonania naszego przepisu wystarczy Ci zaledwie 1 godzina. Aby stworzyć ten niepowtarzalny deser, będziesz potrzebował/potrzebowała: orzechów włoskich, daktyli, soli, mleczka kokosowego, żelatyny, 0,5 kg malin i miodu.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

180 g orzechy włoskie

10 szt. daktyle

5 łyżka kakao decomorreno

1 szcz. sól

1200 mleczko kokosowe

9 łyżka żelatyna

500 g maliny

9 łyżka miód

Przygotowanie


1

Orzechy oraz daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na pół godziny.

2

Następnie je odsączamy i za pomocą blendera miksujemy wraz z 2 łyżkami kakao.

3

Tortownicę wykładamy folią spożywczą i wypełniamy dno masą orzechową.

4

Wkładamy do lodówki na czas przygotowania warstwy malinowej.

5

Przygotowujemy masę malinową: zalewamy 6 łyżeczek żelatyny ciepłą wodą, tak aby przykryła całą żelatynę.

6

250 g malin miksujemy na gładką masę.

7

Wlewamy 800 ml mleka kokosowego do garnka, dodajemy zmiksowane maliny i 6 łyżek miodu.

8

Podgrzewamy na kuchence, mieszamy aż wszystko się połączy. Ściągamy z kuchenki i dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę.

9

Wlewamy masę malinową na daktylowo-orzechowy spód i wkładamy 200g malin do środka masy.

10

Wkładamy do lodówki do schłodzenia aż masa stężeje.

11

Przygotowujemy warstwę kakaową: 3 łyżeczki żelatyny zalewamy 50 ml wody.

12

400 ml mleka kokosowego wraz z 3 łyżkami kakao i 3 łyżkami miodu podgrzewamy na kuchence.

13

Ściągamy z kuchenki i dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę.

14

Gdy warstwa malinowa stężeje wlewamy lekko schłodzoną warstwę kakaową.

15

Całość wkładamy do lodówki na minimum 6h, najlepiej na noc.

16

Przed podaniem wyjmujemy z formy, posypujemy kakao oraz pozostałymi malinami.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły