Kakaowo-malinowe ciasto bez pieczenia
decomorreno

Przedstawiamy pomysł na kakaowo-malinowe ciasto bez pieczenia. Na wykonania naszego przepisu wystarczy Ci zaledwie 1 godzina. Aby stworzyć ten niepowtarzalny deser, będziesz potrzebował/potrzebowała: orzechów włoskich, daktyli, soli, mleczka kokosowego, żelatyny, 0,5 kg malin i miodu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
458
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 4.5 / 2
Oceń!
Przedstawiamy pomysł na kakaowo-malinowe ciasto bez pieczenia. Na wykonania naszego przepisu wystarczy Ci zaledwie 1 godzina. Aby stworzyć ten niepowtarzalny deser, będziesz potrzebował/potrzebowała: orzechów włoskich, daktyli, soli, mleczka kokosowego, żelatyny, 0,5 kg malin i miodu.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
180 g orzechy włoskie
10 szt. daktyle
5 łyżka kakao decomorreno
1 szczyp. sól
1200 mleczko kokosowe
9 łyżka żelatyna
500 g maliny
9 łyżka miód
Przygotowanie
Kroki
Orzechy oraz daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na pół godziny.

Następnie je odsączamy i za pomocą blendera miksujemy wraz z 2 łyżkami kakao.

Tortownicę wykładamy folią spożywczą i wypełniamy dno masą orzechową.

Wkładamy do lodówki na czas przygotowania warstwy malinowej.

Przygotowujemy masę malinową: zalewamy 6 łyżeczek żelatyny ciepłą wodą, tak aby przykryła całą żelatynę.

250 g malin miksujemy na gładką masę.

Wlewamy 800 ml mleka kokosowego do garnka, dodajemy zmiksowane maliny i 6 łyżek miodu.

Podgrzewamy na kuchence, mieszamy aż wszystko się połączy. Ściągamy z kuchenki i dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę.

Wlewamy masę malinową na daktylowo-orzechowy spód i wkładamy 200g malin do środka masy.

Wkładamy do lodówki do schłodzenia aż masa stężeje.

Przygotowujemy warstwę kakaową: 3 łyżeczki żelatyny zalewamy 50 ml wody.

400 ml mleka kokosowego wraz z 3 łyżkami kakao i 3 łyżkami miodu podgrzewamy na kuchence.

Ściągamy z kuchenki i dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę.

Gdy warstwa malinowa stężeje wlewamy lekko schłodzoną warstwę kakaową.

Całość wkładamy do lodówki na minimum 6h, najlepiej na noc.

Przed podaniem wyjmujemy z formy, posypujemy kakao oraz pozostałymi malinami.

Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
458
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.