Kakaowo-malinowe ciasto bez pieczenia

decomorreno
Kakaowo-malinowe ciasto bez pieczenia

Średnia 4.5 / 2

Oceń!

Przedstawiamy pomysł na kakaowo-malinowe ciasto bez pieczenia. Na wykonania naszego przepisu wystarczy Ci zaledwie 1 godzina. Aby stworzyć ten niepowtarzalny deser, będziesz potrzebował/potrzebowała: orzechów włoskich, daktyli, soli, mleczka kokosowego, żelatyny, 0,5 kg malin i miodu.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

180 g orzechy włoskie

10 szt. daktyle

5 łyżka kakao decomorreno

1 szczyp. sól

1200 mleczko kokosowe

9 łyżka żelatyna

500 g maliny

9 łyżka miód

Przygotowanie


Orzechy oraz daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na pół godziny.

Krok 1

Następnie je odsączamy i za pomocą blendera miksujemy wraz z 2 łyżkami kakao.

Krok 2

Tortownicę wykładamy folią spożywczą i wypełniamy dno masą orzechową.

Krok 3

Wkładamy do lodówki na czas przygotowania warstwy malinowej.

Krok 4

Przygotowujemy masę malinową: zalewamy 6 łyżeczek żelatyny ciepłą wodą, tak aby przykryła całą żelatynę.

Krok 5

250 g malin miksujemy na gładką masę.

Krok 6

Wlewamy 800 ml mleka kokosowego do garnka, dodajemy zmiksowane maliny i 6 łyżek miodu.

Krok 7

Podgrzewamy na kuchence, mieszamy aż wszystko się połączy. Ściągamy z kuchenki i dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę.

Krok 8

Wlewamy masę malinową na daktylowo-orzechowy spód i wkładamy 200g malin do środka masy.

Krok 9

Wkładamy do lodówki do schłodzenia aż masa stężeje.

Krok 10

Przygotowujemy warstwę kakaową: 3 łyżeczki żelatyny zalewamy 50 ml wody.

Krok 11

400 ml mleka kokosowego wraz z 3 łyżkami kakao i 3 łyżkami miodu podgrzewamy na kuchence.

Krok 12

Ściągamy z kuchenki i dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę.

Krok 13

Gdy warstwa malinowa stężeje wlewamy lekko schłodzoną warstwę kakaową.

Krok 14

Całość wkładamy do lodówki na minimum 6h, najlepiej na noc.

Krok 15

Przed podaniem wyjmujemy z formy, posypujemy kakao oraz pozostałymi malinami.

Krok 16
Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

458

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

36

gram

Tłuszcze

33

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły