Kakaowo-owsiane sakiewki z winogronami i jagodami acai
decomorreno
Szukasz pomysłu na nieszablonowy deser? Mamy dla Ciebie przepis na inspirującą, słodką przystawkę/przekąskę. Poznaj naszą wyjątkową recepturę na kakaowo-owsiane sakiewki z winogronami i jagodami acai! Deser ten świetnie sprawdzi się jako dodatek do grilla lub pikniku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
387
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Szukasz pomysłu na nieszablonowy deser? Mamy dla Ciebie przepis na inspirującą, słodką przystawkę/przekąskę. Poznaj naszą wyjątkową recepturę na kakaowo-owsiane sakiewki z winogronami i jagodami acai! Deser ten świetnie sprawdzi się jako dodatek do grilla lub pikniku.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
120 g mąka owsiana
60 g mąka pszenna tortowa lubella
2 łyżka kakao decomorreno
100 g masło
3 łyżka syrop z agawy
1 szczyp. sól
3 łyżka masło orzechowe
3 łyżecz. sproszkowane jagody acai
1 szkl. winogrona
3 łyżka płatki migdałowe
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Połącz ze sobą mąki, kakao oraz szczyptę soli. Dodaj pokrojone w kostkę dobrze schłodzone masło i wymieszaj wszystko rozcierając między palcami.
Dodaj następnie syrop z agawy i wyrób ciasno na gładką masę. Ciasto powinno być miękkie i bez grudek.
Wyrobione ciasto podziel na 6 równej wielkości kulek, następnie za pomocą dłoni uformuj płaski placek. Owiń folią i włóż do lodówki.
W tym czasie połącz ze sobą masło z nerkowców(bądź inne masło orzechowe) ze sproszkowanymi jagodami acai. Winogrona umyj, przetnij na pół, wsyp do miseczki. Wszystko odstaw na bok.
Kawałki ciasta rozłóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Środki posmaruj kremem acai, ułóż winogrona i uformuj sakiewki, podwijając brzegi ciasta do góry.
Posmaruj wierzch ciasta wymieszanym jajkiem i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika, piecz przez 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika sakiewki pozostaw do wystudzenia, na minimum 15 minut. Posyp płatkami migdałów.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
387
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Gluten