Kakaowo-owsiane sakiewki z winogronami i jagodami acai

decomorreno
Kakaowo-owsiane sakiewki z winogronami i jagodami acai

0

5 / 1

Szukasz pomysłu na nieszablonowy deser? Mamy dla Ciebie przepis na inspirującą, słodką przystawkę/przekąskę. Poznaj naszą wyjątkową recepturę na kakaowo-owsiane sakiewki z winogronami i jagodami acai! Deser ten świetnie sprawdzi się jako dodatek do grilla lub pikniku.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

120 g mąka owsiana

60 g mąka pszenna tortowa lubella

2 łyżka kakao decomorreno

100 g masło

3 łyżka syrop z agawy

1 szcz. sól

3 łyżka masło orzechowe

3 łyżeczka sproszkowane jagody acai

1 szkl. winogrona

3 łyżka płatki migdałowe

Przygotowanie


1

Nastaw piekarnik na 180 stopni.

2

Połącz ze sobą mąki, kakao oraz szczyptę soli. Dodaj pokrojone w kostkę dobrze schłodzone masło i wymieszaj wszystko rozcierając między palcami.

3

Dodaj następnie syrop z agawy i wyrób ciasno na gładką masę. Ciasto powinno być miękkie i bez grudek.

4

Wyrobione ciasto podziel na 6 równej wielkości kulek, następnie za pomocą dłoni uformuj płaski placek. Owiń folią i włóż do lodówki.

5

W tym czasie połącz ze sobą masło z nerkowców(bądź inne masło orzechowe) ze sproszkowanymi jagodami acai. Winogrona umyj, przetnij na pół, wsyp do miseczki. Wszystko odstaw na bok.

6

Kawałki ciasta rozłóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Środki posmaruj kremem acai, ułóż winogrona i uformuj sakiewki, podwijając brzegi ciasta do góry.

7

Posmaruj wierzch ciasta wymieszanym jajkiem i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika, piecz przez 25 minut.

8

Po wyjęciu z piekarnika sakiewki pozostaw do wystudzenia, na minimum 15 minut. Posyp płatkami migdałów.

Wideo z przygotowania przepisu
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły