Kakaowe Tiramisu

decomorreno

Włoskie drugie śniadanie nie może być złe, prawda? W rzeczy samej! Poznaj nasz przepis na rozpływające się w ustach Tiramisu. Kakaowy deser to również świetny pomysł na dodatek do porannej kawy, podwieczorek lub przekąskę podczas przyjęcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1815
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
257
gram
Tłuszcze
66
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Włoskie drugie śniadanie nie może być złe, prawda? W rzeczy samej! Poznaj nasz przepis na rozpływające się w ustach Tiramisu. Kakaowy deser to również świetny pomysł na dodatek do porannej kawy, podwieczorek lub przekąskę podczas przyjęcia.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
400 g serek mascarpone
50 g kakao decomorreno
6 szt. żółtko jaja kurzego
100 g cukier puder
250 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól
2 łyżecz. kawa rozpuszczalna
300 woda
200 dag. biszkopty
Przygotowanie
W małej miseczce połącz 2 łyżeczki kakao oraz kawę z wrzącą wodą.
Biszkopty nasączaj w schłodzonym wywarze kawowo-kakaowym.
Żółtka i cukier umieść w kąpieli wodnej.
Ubijaj przez około 5-10 minut aż cukier całkowicie się rozpuści, masa zwiększy swoją objętość i stanie się jasna i puszysta.
Dodaj do masy 30g kakao oraz szczyptę soli. Po wymieszaniu pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Ubij śmietankę kremówkę na sztywno.
Mascarpone wymieszaj i dodaj do niego masę kakaowo–jajeczną. Następnie połącz z ubitą śmietanką.
Wyłóż formę (22x33cm) nasączonymi biszkoptami, na przemian z kremem (2 warstwy biszkoptów, 2 kremu).
Formę przykryj szczelnie folią spożywczą. Deser włóż do lodówki do schłodzenia na co najmniej 10 godzin, aby dobrze stężał.
Przed podaniem posyp wierzch obficie kakao.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1815
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
257
gram
Tłuszcze
66
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.