Kakaowe Tiramisu

decomorreno
Kakaowe Tiramisu

1

0 / 0

Włoskie drugie śniadanie nie może być złe, prawda? W rzeczy samej! Poznaj nasz przepis na rozpływające się w ustach Tiramisu. Kakaowy deser to również świetny pomysł na dodatek do porannej kawy, podwieczorek lub przekąskę podczas przyjęcia.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

400 g serek mascarpone

50 g kakao decomorreno

6 szt. żółtko jaja kurzego

100 g cukier puder

250 śmietanka kremowa 30%

1 szcz. sól

2 łyżeczka kawa rozpuszczalna

300 woda

200 dek. biszkopty

Przygotowanie


1

W małej miseczce połącz 2 łyżeczki kakao oraz kawę z wrzącą wodą.

2

Biszkopty nasączaj w schłodzonym wywarze kawowo-kakaowym.

3

Żółtka i cukier umieść w kąpieli wodnej.

4

Ubijaj przez około 5-10 minut aż cukier całkowicie się rozpuści, masa zwiększy swoją objętość i stanie się jasna i puszysta.

5

Dodaj do masy 30g kakao oraz szczyptę soli. Po wymieszaniu pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

6

Ubij śmietankę kremówkę na sztywno.

7

Mascarpone wymieszaj i dodaj do niego masę kakaowo–jajeczną. Następnie połącz z ubitą śmietanką.

8

Wyłóż formę (22x33cm) nasączonymi biszkoptami, na przemian z kremem (2 warstwy biszkoptów, 2 kremu).

9

Formę przykryj szczelnie folią spożywczą. Deser włóż do lodówki do schłodzenia na co najmniej 10 godzin, aby dobrze stężał.

10

Przed podaniem posyp wierzch obficie kakao.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły