Kakaowe Tiramisu
decomorreno
1
0 / 0
0
Włoskie drugie śniadanie nie może być złe, prawda? W rzeczy samej! Poznaj nasz przepis na rozpływające się w ustach Tiramisu. Kakaowy deser to również świetny pomysł na dodatek do porannej kawy, podwieczorek lub przekąskę podczas przyjęcia.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
?
Kcal/porcja
Składniki
6 porcji
Składniki
400 gr serek mascarpone
50 gr kakao decomorreno
6 szt żółtko jaja kurzego
100 gr cukier puder
250 śmietanka kremowa 30%
1 szcz. sól
2 łyżeczka kawa rozpuszczalna
300 woda
200 dek. biszkopty
Przygotowanie
W małej miseczce połącz 2 łyżeczki kakao oraz kawę z wrzącą wodą.
Biszkopty nasączaj w schłodzonym wywarze kawowo-kakaowym.
Żółtka i cukier umieść w kąpieli wodnej.
Ubijaj przez około 5-10 minut aż cukier całkowicie się rozpuści, masa zwiększy swoją objętość i stanie się jasna i puszysta.
Dodaj do masy 30g kakao oraz szczyptę soli. Po wymieszaniu pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Ubij śmietankę kremówkę na sztywno.
Mascarpone wymieszaj i dodaj do niego masę kakaowo–jajeczną. Następnie połącz z ubitą śmietanką.
Wyłóż formę (22x33cm) nasączonymi biszkoptami, na przemian z kremem (2 warstwy biszkoptów, 2 kremu).
Formę przykryj szczelnie folią spożywczą. Deser włóż do lodówki do schłodzenia na co najmniej 10 godzin, aby dobrze stężał.
Przed podaniem posyp wierzch obficie kakao.