Kakaowe Tiramisu
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
decomorreno
![Kakaowe Tiramisu](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F3397-1702057691888.jpeg&w=3840&q=75)
Włoskie drugie śniadanie nie może być złe, prawda? W rzeczy samej! Poznaj nasz przepis na rozpływające się w ustach Tiramisu. Kakaowy deser to również świetny pomysł na dodatek do porannej kawy, podwieczorek lub przekąskę podczas przyjęcia.
1
0 / 0
Włoskie drugie śniadanie nie może być złe, prawda? W rzeczy samej! Poznaj nasz przepis na rozpływające się w ustach Tiramisu. Kakaowy deser to również świetny pomysł na dodatek do porannej kawy, podwieczorek lub przekąskę podczas przyjęcia.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
400 g serek mascarpone
50 g kakao decomorreno
6 szt. żółtko jaja kurzego
100 g cukier puder
250 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól
2 łyżecz. kawa rozpuszczalna
300 woda
200 dag. biszkopty
Przygotowanie
W małej miseczce połącz 2 łyżeczki kakao oraz kawę z wrzącą wodą.
Biszkopty nasączaj w schłodzonym wywarze kawowo-kakaowym.
Żółtka i cukier umieść w kąpieli wodnej.
Ubijaj przez około 5-10 minut aż cukier całkowicie się rozpuści, masa zwiększy swoją objętość i stanie się jasna i puszysta.
Dodaj do masy 30g kakao oraz szczyptę soli. Po wymieszaniu pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Ubij śmietankę kremówkę na sztywno.
Mascarpone wymieszaj i dodaj do niego masę kakaowo–jajeczną. Następnie połącz z ubitą śmietanką.
Wyłóż formę (22x33cm) nasączonymi biszkoptami, na przemian z kremem (2 warstwy biszkoptów, 2 kremu).
Formę przykryj szczelnie folią spożywczą. Deser włóż do lodówki do schłodzenia na co najmniej 10 godzin, aby dobrze stężał.
Przed podaniem posyp wierzch obficie kakao.