1

Składniki

50 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
250 Gramów
Mąka Lubella Puszysta
187.5 Grama
masło
5 Łyżek
cukier puder
2.5 Łyżki
woda
1.24 Szczypty
sól
625 Mililitrów
Mleko 2%
1.24 Sztuki
żółtko jaja kurzego
2.5 Łyżki
mąka ziemniaczana
2.5 Łyżki
Cukier trzcinowy
1.24 Sztuki
Wanilia
500 Gramów
truskawki
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Z mąki, masła, cukru i kakao zagniatamy ciasto. Dodajemy jajko, wodę i formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 1h. Po wyjęciu z lodówki dzielimy ciasto na porcje. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Foremki wykładamy ciastem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około 15 minut.
  2. Podczas pieczenia kruchych ciastek przygotowujemy budyń. Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną. Pozostałą cześć mleka zagotowujemy z cukrem trzcinowym, żółtkiem i wanilią. Dodajemy wcześniej przygotowane mleko z mąką i energicznie mieszamy, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstawimy na chwilę w warunkach pokojowych aby się schłodził.
  3. Upieczone ciasto wyjmujemy z foremek i napełniamy lekko schłodzonym budyniem. Na wierzch układamy pokrojone truskawki. Przed podaniem możemy posypać ciastka cukrem pudrem.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!