Kakaowe tartaletki z budyniem i truskawkami

kakaowiec
Kakaowe tartaletki z budyniem i truskawkami

1

0 / 0

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

200 g mąka lubella puszysta

150 g masło

4 łyżka cukier puder

40 g kakao decomorreno

2 łyżka woda

1 szcz. sól

500 mleko 2%

1 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka mąka ziemniaczana

2 łyżka cukier trzcinowy

1 szt. wanilia

400 g truskawki

Przygotowanie


1

Z mąki, masła, cukru i kakao zagniatamy ciasto. Dodajemy jajko, wodę i formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 1h. Po wyjęciu z lodówki dzielimy ciasto na porcje. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Foremki wykładamy ciastem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około 15 minut.

2

Podczas pieczenia kruchych ciastek przygotowujemy budyń. Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną. Pozostałą cześć mleka zagotowujemy z cukrem trzcinowym, żółtkiem i wanilią. Dodajemy wcześniej przygotowane mleko z mąką i energicznie mieszamy, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstawimy na chwilę w warunkach pokojowych aby się schłodził.

3

Upieczone ciasto wyjmujemy z foremek i napełniamy lekko schłodzonym budyniem. Na wierzch układamy pokrojone truskawki. Przed podaniem możemy posypać ciastka cukrem pudrem.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły