Kakaowe tartaletki z budyniem i truskawkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kakaowiec
![Kakaowe tartaletki z budyniem i truskawkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974880624.jpeg&w=3840&q=75)
1
0 / 0
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
200 g mąka lubella puszysta
150 g masło
4 łyżka cukier puder
40 g kakao decomorreno
2 łyżka woda
1 szczyp. sól
500 mleko 2%
1 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżka cukier trzcinowy
1 szt. wanilia
400 g truskawki
Przygotowanie
Z mąki, masła, cukru i kakao zagniatamy ciasto. Dodajemy jajko, wodę i formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 1h. Po wyjęciu z lodówki dzielimy ciasto na porcje. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Foremki wykładamy ciastem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około 15 minut.
Podczas pieczenia kruchych ciastek przygotowujemy budyń. Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną. Pozostałą cześć mleka zagotowujemy z cukrem trzcinowym, żółtkiem i wanilią. Dodajemy wcześniej przygotowane mleko z mąką i energicznie mieszamy, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstawimy na chwilę w warunkach pokojowych aby się schłodził.
Upieczone ciasto wyjmujemy z foremek i napełniamy lekko schłodzonym budyniem. Na wierzch układamy pokrojone truskawki. Przed podaniem możemy posypać ciastka cukrem pudrem.