1

Składniki

40 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
200 Gramów
Mąka Lubella Puszysta
150 Gramów
masło
4 Łyżki
cukier puder
2 Łyżki
woda
1 Szczypta
sól
500 Mililitrów
Mleko 2%
1 Sztuka
żółtko jaja kurzego
2 Łyżki
mąka ziemniaczana
2 Łyżki
Cukier trzcinowy
1 Sztuka
Wanilia
400 Gramów
truskawki
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Z mąki, masła, cukru i kakao zagniatamy ciasto. Dodajemy jajko, wodę i formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 1h. Po wyjęciu z lodówki dzielimy ciasto na porcje. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Foremki wykładamy ciastem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około 15 minut.
  2. Podczas pieczenia kruchych ciastek przygotowujemy budyń. Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną. Pozostałą cześć mleka zagotowujemy z cukrem trzcinowym, żółtkiem i wanilią. Dodajemy wcześniej przygotowane mleko z mąką i energicznie mieszamy, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstawimy na chwilę w warunkach pokojowych aby się schłodził.
  3. Upieczone ciasto wyjmujemy z foremek i napełniamy lekko schłodzonym budyniem. Na wierzch układamy pokrojone truskawki. Przed podaniem możemy posypać ciastka cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Babka drożdżowa z bakaliami

Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Naleśniki Kakaowe

Łatwy Do 40 min
Naleśniki Kakaowe

Churrosy Kakaowe

Średni Do 3 godz
Churrosy Kakaowe

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Ciasto z kakaowym musem

Łatwy Do 1,5 godz
Ciasto z kakaowym musem

Kakaowe lodowe kanapki

Łatwy Do 2 godz
Kakaowe lodowe kanapki

Kakaowe profiterole

Łatwy Do 1 godz
Kakaowe profiterole

Kakaowe Tiramisu

Łatwy Do 1 godz
Kakaowe Tiramisu

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!