Kakaowe serca
decomorreno
Chcesz zaskoczyć ukochaną osobę lub po prostu masz już dość nudnych przekąsek? Z miłości do pieczenia prezentujemy Wam oblane lukrem kakaowe serca! Gwarancja nietuzinkowego wyglądu i wyjątkowego smaku!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
129
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 3
Chcesz zaskoczyć ukochaną osobę lub po prostu masz już dość nudnych przekąsek? Z miłości do pieczenia prezentujemy Wam oblane lukrem kakaowe serca! Gwarancja nietuzinkowego wyglądu i wyjątkowego smaku!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
25 g kakao decomorreno
125 g mąka pszenna tortowa lubella
85 g masło
1 szt. jajko
140 g cukier
1 szczyp. sól
1 szt. białko jaja kurzego
200 g cukier puder
1 łyżka sok z cytryny
1 szt. czerwony barwnik spożywczy
Przygotowanie
Miękkie masło utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajko oraz wymieszaną mąkę z kakao.
Ciasto wymieszaj na gładką masę i przełóż za pomocą łyżki na folę spożywczą.
Szczelnie zawinięte ciasto spłaszcz i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę, ciasto nadaje się do formowania gdy jest dosyć twarde.
Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wykrawaj serduszka.
Ciasteczka piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Ciastka przy wyciąganiu z piekarnika będą jeszcze miękkie, dlatego delikatnie przenieś je za pomocą szpatułki na kratkę do schłodzenia lub pozostaw do wystygnięcia na blasze.
Lukier: Mieszaj białko aż zacznie się pienić, dodaj cukier puder i ucieraj aż powstanie gęsta jasna masa.
Odłóż 1-2 łyżeczki białego lukru na wzór serduszek do pozostałej części dodaj czerwony barwnik.
2 duże łyżki czerwonego lukru przełóż do rękawa cukierniczego, tym lukrem będziesz konturować ciastka.
Do pozostałego lukru czerwonego dodawaj po kilka kropel soku z cytryny, mieszając łyżeczką, aż uzyskasz lejącą się konsystencję, ten lukier posłuży do wypełnienia.
Biały lukier również ma być nieco rzadszy, podobny konsystencją do lukru wypełniającego.
Następnie przełóż oba lukry do rękawa, butelki lub pozostaw w miseczce (tylko zawsze gdy nie używasz lukru, przykryj miseczkę szczelnie folią).
Gdy ciasteczka całkowicie wystygną i stwardnieję udekoruje je lukrem.
Na początku gęstym lukrem wykonaj kontury wzoru, następnie nakładaj lukier wypełniający.
Powierzchnię lukru wyrównaj za pomocą wykałaczki.
Nanieś kilka kropeczek z białego lukru i czystą wykałaczką przeciągnij przez wszystkie kropeczki linię, dzięki temu powstaną serduszka.