0

Składniki

Ciasto:

25 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
125 Gramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
85 Gramów
masło
1 Sztuka
jajko
140 Gramów
cukier
1 Szczypta
sól

Lukier królewski

1 Sztuka
białko jaja kurzego
200 Gramów
cukier puder
1 Łyżka
sok z cytryny
1 Sztuka
Czerwony Barwnik spożywczy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajko oraz wymieszaną mąkę z kakao.
  2. Ciasto wymieszaj na gładką masę i przełóż za pomocą łyżki na folę spożywczą.
  3. Szczelnie zawinięte ciasto spłaszcz i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę, ciasto nadaje się do formowania gdy jest dosyć twarde.
  4. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wykrawaj serduszka.
  5. Ciasteczka piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.
  6. Ciastka przy wyciąganiu z piekarnika będą jeszcze miękkie, dlatego delikatnie przenieś je za pomocą szpatułki na kratkę do schłodzenia lub pozostaw do wystygnięcia na blasze.
  7. Lukier: Mieszaj białko aż zacznie się pienić, dodaj cukier puder i ucieraj aż powstanie gęsta jasna masa.
  8. Odłóż 1-2 łyżeczki białego lukru na wzór serduszek do pozostałej części dodaj czerwony barwnik.
  9. 2 duże łyżki czerwonego lukru przełóż do rękawa cukierniczego, tym lukrem będziesz konturować ciastka.
  10. Do pozostałego lukru czerwonego dodawaj po kilka kropel soku z cytryny, mieszając łyżeczką, aż uzyskasz lejącą się konsystencję, ten lukier posłuży do wypełnienia.
  11. Biały lukier również ma być nieco rzadszy, podobny konsystencją do lukru wypełniającego.
  12. Następnie przełóż oba lukry do rękawa, butelki lub pozostaw w miseczce (tylko zawsze gdy nie używasz lukru, przykryj miseczkę szczelnie folią).
  13. Gdy ciasteczka całkowicie wystygną i stwardnieję udekoruje je lukrem.
  14. Na początku gęstym lukrem wykonaj kontury wzoru, następnie nakładaj lukier wypełniający.
  15. Powierzchnię lukru wyrównaj za pomocą wykałaczki.
  16. Nanieś kilka kropeczek z białego lukru i czystą wykałaczką przeciągnij przez wszystkie kropeczki linię, dzięki temu powstaną serduszka.

Opis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Podobne przepisy

Ciasto z sercem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasto z sercem

Tarta kakaowa z mango i bezą

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Tarta kakaowa z mango i bezą

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Tort Kakaowy z truskawkami

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Tort Kakaowy z truskawkami

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Ciasto malinowa chmurka z kruchym ciastem kakaowym

Przepis
Średni Do 40 min
Ciasto malinowa chmurka z kruchym ciastem kakaowym

Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!