0

Składniki

Ciasto:

25 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
125 Gramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
85 Gramów
masło
1 Sztuka
jajko
140 Gramów
cukier
1 Szczypta
sól

Lukier królewski

1 Sztuka
białko jaja kurzego
200 Gramów
cukier puder
1 Łyżka
sok z cytryny
1 Sztuka
Czerwony Barwnik spożywczy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajko oraz wymieszaną mąkę z kakao.
  2. Ciasto wymieszaj na gładką masę i przełóż za pomocą łyżki na folę spożywczą.
  3. Szczelnie zawinięte ciasto spłaszcz i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę, ciasto nadaje się do formowania gdy jest dosyć twarde.
  4. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wykrawaj serduszka.
  5. Ciasteczka piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.
  6. Ciastka przy wyciąganiu z piekarnika będą jeszcze miękkie, dlatego delikatnie przenieś je za pomocą szpatułki na kratkę do schłodzenia lub pozostaw do wystygnięcia na blasze.
  7. Lukier: Mieszaj białko aż zacznie się pienić, dodaj cukier puder i ucieraj aż powstanie gęsta jasna masa.
  8. Odłóż 1-2 łyżeczki białego lukru na wzór serduszek do pozostałej części dodaj czerwony barwnik.
  9. 2 duże łyżki czerwonego lukru przełóż do rękawa cukierniczego, tym lukrem będziesz konturować ciastka.
  10. Do pozostałego lukru czerwonego dodawaj po kilka kropel soku z cytryny, mieszając łyżeczką, aż uzyskasz lejącą się konsystencję, ten lukier posłuży do wypełnienia.
  11. Biały lukier również ma być nieco rzadszy, podobny konsystencją do lukru wypełniającego.
  12. Następnie przełóż oba lukry do rękawa, butelki lub pozostaw w miseczce (tylko zawsze gdy nie używasz lukru, przykryj miseczkę szczelnie folią).
  13. Gdy ciasteczka całkowicie wystygną i stwardnieję udekoruje je lukrem.
  14. Na początku gęstym lukrem wykonaj kontury wzoru, następnie nakładaj lukier wypełniający.
  15. Powierzchnię lukru wyrównaj za pomocą wykałaczki.
  16. Nanieś kilka kropeczek z białego lukru i czystą wykałaczką przeciągnij przez wszystkie kropeczki linię, dzięki temu powstaną serduszka.

Opis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Podobne przepisy

Ciasto z sercem

Łatwy Do 3 godz
Ciasto z sercem

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Tort Kakaowy z truskawkami

Łatwy Do 3 godz
Tort Kakaowy z truskawkami

Ciastka szachownica

Łatwy Do 3 godz
Ciastka szachownica

Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Trudny Do 1 godz
Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Kakaowe Owsiane Ciasteczka

Łatwy Do 40 min
Kakaowe Owsiane Ciasteczka

Kakaowe Pancakes

Łatwy Do 15 min
Kakaowe Pancakes

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!