Kakaowe ravioli z gruszkami

decomorreno

Tradycyjne włoskie pierożki, czyli ravioli. Poznaj nasz zaskakujący przepis na tę niezwykle popularną potrawę rodem z Półwyspu Apenińskiego. Wypróbuj nasz przepis i zaskocz wszystkich kakaowymi ravioli z gruszkami, serkiem mascarpone oraz orzechami włoskimi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
885
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
58
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tradycyjne włoskie pierożki, czyli ravioli. Poznaj nasz zaskakujący przepis na tę niezwykle popularną potrawę rodem z Półwyspu Apenińskiego. Wypróbuj nasz przepis i zaskocz wszystkich kakaowymi ravioli z gruszkami, serkiem mascarpone oraz orzechami włoskimi.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
70 g kakao decomorreno
130 g mąka pszenna tortowa lubella
2 szt. jaja
2 szt. gruszki
40 g cukier
50 g masło
125 woda
200 g serek mascarpone
0.50 szkl. orzechy włoskie
1 pęcz. świeża mięta
Przygotowanie
Mąkę oraz kakao wymieszaj w misce dodaj 2 jajka oraz 1-2 łyżki wody.
Zagnieć gładki ciasto, owiń folią i włóż do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotuj farsz.
Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
Orzechy posiekaj.
Do garnka wsyp cukier, dodaj 1-2 łyżki wody.
Postaw na kuchence i gotuj, nie mieszając, aż cukier zacznie się wyraźnie karmelizować.
Dodaj następnie masło oraz gruszki, i gotuj przez kilkanaście minut, mieszając co jakiś czas.
Pod koniec, gdy odparuje nadmiar wody dodaj posiekane orzechy.
Nadzienie z karmelizowanych gruszek przełóż do miseczki.
Ciasto podziel na pół i rozwałkuj jak najcieniej.
Nakładaj w odstępach około 1,5 cm po łyżeczce farszu.
Brzegi ciasta posmaruj wodą, przyłóż drugim rozwałkowanym arkuszem ciasta.
Brzegi do koła nadzienia dociśnij dokładnie, następnie za pomocą noża lub foremki wykrawaj.
W małym rondelku przygotuj sos, pogrzej mascarpone oraz 1 łyżkę nadzienia.
Gotowe ravioli gotuj przez kilka minut, aż zaczną pływać na wierzchu wody.
Podawaj z ciepłym sosem.
Udekoruj listkami świeżej mięty i kilkoma większymi kawałkami orzechów.