Kakaowe ravioli z gruszkami

decomorreno
Kakaowe ravioli z gruszkami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Tradycyjne włoskie pierożki, czyli ravioli. Poznaj nasz zaskakujący przepis na tę niezwykle popularną potrawę rodem z Półwyspu Apenińskiego. Wypróbuj nasz przepis i zaskocz wszystkich kakaowymi ravioli z gruszkami, serkiem mascarpone oraz orzechami włoskimi.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

70 g kakao decomorreno

130 g mąka pszenna tortowa lubella

2 szt. jaja

2 szt. gruszki

40 g cukier

50 g masło

125 woda

200 g serek mascarpone

0.50 szkl. orzechy włoskie

1 pęcz. świeża mięta

Przygotowanie


Mąkę oraz kakao wymieszaj w misce dodaj 2 jajka oraz 1-2 łyżki wody.

Zagnieć gładki ciasto, owiń folią i włóż do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotuj farsz.

Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.

Orzechy posiekaj.

Do garnka wsyp cukier, dodaj 1-2 łyżki wody.

Postaw na kuchence i gotuj, nie mieszając, aż cukier zacznie się wyraźnie karmelizować.

Dodaj następnie masło oraz gruszki, i gotuj przez kilkanaście minut, mieszając co jakiś czas.

Pod koniec, gdy odparuje nadmiar wody dodaj posiekane orzechy.

Nadzienie z karmelizowanych gruszek przełóż do miseczki.

Ciasto podziel na pół i rozwałkuj jak najcieniej.

Nakładaj w odstępach około 1,5 cm po łyżeczce farszu.

Brzegi ciasta posmaruj wodą, przyłóż drugim rozwałkowanym arkuszem ciasta.

Brzegi do koła nadzienia dociśnij dokładnie, następnie za pomocą noża lub foremki wykrawaj.

W małym rondelku przygotuj sos, pogrzej mascarpone oraz 1 łyżkę nadzienia.

Gotowe ravioli gotuj przez kilka minut, aż zaczną pływać na wierzchu wody.

Podawaj z ciepłym sosem.

Udekoruj listkami świeżej mięty i kilkoma większymi kawałkami orzechów.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

885

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

66

gram

Tłuszcze

58

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły