Kakaowe ravioli z gruszkami

decomorreno
Kakaowe ravioli z gruszkami

0

0 / 0

Tradycyjne włoskie pierożki, czyli ravioli. Poznaj nasz zaskakujący przepis na tę niezwykle popularną potrawę rodem z Półwyspu Apenińskiego. Wypróbuj nasz przepis i zaskocz wszystkich kakaowymi ravioli z gruszkami, serkiem mascarpone oraz orzechami włoskimi.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

70 g kakao decomorreno

130 g mąka pszenna tortowa lubella

2 szt. jaja

2 szt. gruszki

40 g cukier

50 g masło

125 woda

200 g serek mascarpone

0.50 szkl. orzechy włoskie

1 pęcz. świeża mięta

Przygotowanie


1

Mąkę oraz kakao wymieszaj w misce dodaj 2 jajka oraz 1-2 łyżki wody.

2

Zagnieć gładki ciasto, owiń folią i włóż do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotuj farsz.

3

Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.

4

Orzechy posiekaj.

5

Do garnka wsyp cukier, dodaj 1-2 łyżki wody.

6

Postaw na kuchence i gotuj, nie mieszając, aż cukier zacznie się wyraźnie karmelizować.

7

Dodaj następnie masło oraz gruszki, i gotuj przez kilkanaście minut, mieszając co jakiś czas.

8

Pod koniec, gdy odparuje nadmiar wody dodaj posiekane orzechy.

9

Nadzienie z karmelizowanych gruszek przełóż do miseczki.

10

Ciasto podziel na pół i rozwałkuj jak najcieniej.

11

Nakładaj w odstępach około 1,5 cm po łyżeczce farszu.

12

Brzegi ciasta posmaruj wodą, przyłóż drugim rozwałkowanym arkuszem ciasta.

13

Brzegi do koła nadzienia dociśnij dokładnie, następnie za pomocą noża lub foremki wykrawaj.

14

W małym rondelku przygotuj sos, pogrzej mascarpone oraz 1 łyżkę nadzienia.

15

Gotowe ravioli gotuj przez kilka minut, aż zaczną pływać na wierzchu wody.

16

Podawaj z ciepłym sosem.

17

Udekoruj listkami świeżej mięty i kilkoma większymi kawałkami orzechów.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły