Kakaowe profiterole

decomorreno
Kakaowe profiterole

1

5 / 2

Profiterole, czyli popularne ptysie - słodki przysmak z ciasta parzonego. Sprawdź nasz przepis na kakaowe profiterole ze śmietanowym kremem oraz świeżymi owocami. Idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

120 g mąka pszenna tortowa lubella

30 g cukier trzcinowy

1.50 łyżeczka sól

4 szt. jaja kurze całe

200 g serek kremowy

300 g śmietanka 36%

40 g cukier

25 szt. świeże owoce

40 g kakao decomorreno

250 woda

100 g masło

Przygotowanie


1

Mąkę wymieszaj z kakao.

2

W małym garnku zagotuj wodę z cukrem, solą oraz masłem.

3

Wsyp do wrzącej wody na raz całą zawartość mąki z kakao i bardzo szybko wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki. Mieszaj aż całość połączy się w jednolitą masę, która nie będzie przywierać do brzegów garnka. Zdejmij z kuchenki i odstaw do wystygnięcia.

4

Gdy ciasto wystygnie dodawaj po jednym jajku i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Możesz to zrobić za pomocą drewnianej łyżki lub miksera.

5

Przełóż ciasto do worka cukierniczego. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskaj kółka lub wykładaj ciasto za pomocą łyżki. Wystające szczyty, spłaszcz palcem zwilżonym wodą.

6

Piecz w temp. 200ºC przez około 25 minut.

7

Przygotuj krem: Ubij śmietankę, dodaj do niej cukier oraz kremowy serek typ. Philadelphia. Krem do czasu podania przechowuj w lodówce.

8

Gotowe profiterolki przekrój nożem, ułóż owoce i udekoruj kremem. Górę przykryj ciastem i posyp cukrem pudrem.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły