Kakaowe pierogi z dynią i sosem waniliowym
decomorreno
Pierogi w odmienionej wersji na słodko. Przedstawiamy niezwykły przepis na kakaowe pierogi z dynią, orzechami włoskimi, cynamonem i sosem waniliowym. Prawdziwa uczta dla miłośników słodkich dań głównych!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
875
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
132
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pierogi w odmienionej wersji na słodko. Przedstawiamy niezwykły przepis na kakaowe pierogi z dynią, orzechami włoskimi, cynamonem i sosem waniliowym. Prawdziwa uczta dla miłośników słodkich dań głównych!
14
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1.50 szkl. mąka puszysta poznańska lubella
2 łyżka kakao decomorreno
0.50 szkl. ciepła woda
0.50 łyżecz. sól
1.50 kg dynia
0.50 szkl. orzechy włoskie
1 łyżka cukier brązowy
2 łyżka miód
1 łyżecz. cynamon
0.50 szkl. mleko uht 3,2%
0.50 szkl. śmietana 30%
3 łyżka cukier
1 szt. laska wanilii
3 szt. żółtko jaja kurzego
Przygotowanie
Mleko i śmietanę wlać do garnka.
Wanilię przekroić, wydrążyć ziarenka, dodać do garnka z mlekiem. Podgrzać, ale nie zagotować.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Do żółtek, przez sitko, przelać ciepłe mleko, cały czas mieszając.
Powstałą masę przelać do garnka i podgrzewać, nie gotować, aż do zgęstnienia.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 °C .
Dynię obrać, wydrążyć i pokroić w drobną kostkę. Rozłożyć na blasze. Polać miodem. Posypać cukrem, cynamonem i orzechami. Piec przez 20 min. Pozostawić do wystygnięcia.
Mąkę i kakao przesiać.
Dodać sól i wodę, a następnie zagnieść do uzyskania zwartej, elastycznej masy.
Ciasto cienko rozwałkować i wykrajać kółka np. szklanką.
Ostudzoną dynię, zagnieść widelcem do powstania masy.
Na ciasto nałożyć farsz z dyni i zlepić pierogi.
Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, do momentu, aż wypłyną. Pierogi podawać z sosem waniliowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
875
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
132
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten
Jajka