Kakaowe pierogi z dynią i sosem waniliowym

decomorreno
Kakaowe pierogi z dynią i sosem waniliowym

1

0 / 0

Pierogi w odmienionej wersji na słodko. Przedstawiamy niezwykły przepis na kakaowe pierogi z dynią, orzechami włoskimi, cynamonem i sosem waniliowym. Prawdziwa uczta dla miłośników słodkich dań głównych!

14

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1.50 szkl. mąka puszysta poznańska lubella

2 łyżka kakao decomorreno

0.50 szkl. ciepła woda

0.50 łyżeczka sól

1.50 kg dynia

0.50 szkl. orzechy włoskie

1 łyżka cukier brązowy

2 łyżka miód

1 łyżeczka cynamon

0.50 szkl. mleko uht 3,2%

0.50 szkl. śmietana 30%

3 łyżka cukier

1 szt. laska wanilii

3 szt. żółtko jaja kurzego

Przygotowanie


1

Mleko i śmietanę wlać do garnka.

2

Wanilię przekroić, wydrążyć ziarenka, dodać do garnka z mlekiem. Podgrzać, ale nie zagotować.

3

Żółtka utrzeć z cukrem.

4

Do żółtek, przez sitko, przelać ciepłe mleko, cały czas mieszając.

5

Powstałą masę przelać do garnka i podgrzewać, nie gotować, aż do zgęstnienia.

6

Piekarnik rozgrzać do temp. 200 °C .

7

Dynię obrać, wydrążyć i pokroić w drobną kostkę. Rozłożyć na blasze. Polać miodem. Posypać cukrem, cynamonem i orzechami. Piec przez 20 min. Pozostawić do wystygnięcia.

8

Mąkę i kakao przesiać.

9

Dodać sól i wodę, a następnie zagnieść do uzyskania zwartej, elastycznej masy.

10

Ciasto cienko rozwałkować i wykrajać kółka np. szklanką.

11

Ostudzoną dynię, zagnieść widelcem do powstania masy.

12

Na ciasto nałożyć farsz z dyni i zlepić pierogi.

13

Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, do momentu, aż wypłyną. Pierogi podawać z sosem waniliowym.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły