Kakaowe pierniczki z miodem
DominikaGucwa
Przepyszne i ekspresowe do wykonania pierniczki, które nie muszą leżakować by zmięknąć.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
123
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepyszne i ekspresowe do wykonania pierniczki, które nie muszą leżakować by zmięknąć.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
500 g mąka pszenna tortowa lubella
200 g miód
150 g margaryna mleczna
1 szt. jajko
3 łyżka kakao decomorreno
1 łyżecz. soda
3 łyżecz. przyprawa do piernika
40 g cukier puder
Przygotowanie
Miód, margarynę oraz wszystkie przyprawy przełóż do małego garnuszka. Całość podgrzewaj na niewielkim ogniu aż do rozpuszczenia się margaryny. Ostudź.
Mąkę, kakao i sodę przesyp do miski. Wlej przestudzony płyn. Dodaj jajko. Zacznij wyrabiać ciasto aż do momentu osiągnięcia jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być kruche, ale nie łamliwe. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 2-3 godzinki.
Podziel ciasto na kilka mniejszych części i wałkuj na grubość około 2-3 mm. Możesz podsypać ciasto mąką, ale dobrze schłodzone nie powinno się kleić. Wykrawaj w dowolnych kształtach i wzorach.
Wykrojone pierniczki przekładaj na blachę posmarowaną margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej użyć do tego cienkiego noża lub płaskiej szpatułki. Pamiętaj o zachowaniu odstępów na blaszce pomiędzy pierniczkami.
Temperaturę w piekarniku ustaw na 180 stopni - góra/dół. Piecz przez 7-10 min (w zależności od piekarnika).
Po wystudzeniu posyp pierniczki cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
123
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Gluten
Jajka