Kakaowe pierniczki z miodem

DominikaGucwa
Kakaowe pierniczki z miodem

0

0 / 0

Przepyszne i ekspresowe do wykonania pierniczki, które nie muszą leżakować by zmięknąć.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

500 g mąka pszenna tortowa lubella

200 g miód

150 g margaryna mleczna

1 szt. jajko

3 łyżka kakao decomorreno

1 łyżeczka soda

3 łyżeczka przyprawa do piernika

40 g cukier puder

Przygotowanie


1

Miód, margarynę oraz wszystkie przyprawy przełóż do małego garnuszka. Całość podgrzewaj na niewielkim ogniu aż do rozpuszczenia się margaryny. Ostudź.

2

Mąkę, kakao i sodę przesyp do miski. Wlej przestudzony płyn. Dodaj jajko. Zacznij wyrabiać ciasto aż do momentu osiągnięcia jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być kruche, ale nie łamliwe. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 2-3 godzinki.

3

Podziel ciasto na kilka mniejszych części i wałkuj na grubość około 2-3 mm. Możesz podsypać ciasto mąką, ale dobrze schłodzone nie powinno się kleić. Wykrawaj w dowolnych kształtach i wzorach.

4

Wykrojone pierniczki przekładaj na blachę posmarowaną margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej użyć do tego cienkiego noża lub płaskiej szpatułki. Pamiętaj o zachowaniu odstępów na blaszce pomiędzy pierniczkami.

5

Temperaturę w piekarniku ustaw na 180 stopni - góra/dół. Piecz przez 7-10 min (w zależności od piekarnika).

6

Po wystudzeniu posyp pierniczki cukrem pudrem.

Kategorie


Alergeny


Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły