Kakaowe lody chia na patyku
decomorreno
0
5 / 1
0
Wypróbuj naszą recepturę na zdrowe, domowe lody! Przedstawiamy przepis na kakaowe lody na patyku z dodatkiem nasion chia (szałwii hiszpańskiej), malin oraz rabarbaru. Przepyszna i orzeźwiająca przekąska dla całej rodziny!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
15 gr kakao decomorreno
300 mleko kokosowe
2 łyżka cukier brzozowy
2 łyżka nasiona chia
50 gr maliny
2 szt łodyga rabarbaru
1 łyżeczka cukier brzozowy
Przygotowanie
Mleko wymieszaj z kakao, nasionami chia oraz cukrem.
Przykryj szczelnie folią i włóż do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc). W trakcie chłodzenia wyjmij i przemieszaj całość.
Rabarbar obierz i pokrój na małe kawałeczki. Dodaj cukier oraz maliny.
Gotuj przez kilkanaście minut ciągle mieszając, aż rabarbar stanie się miękki i zacznie się rozpadać. Pozostaw do wystudzenia.
Formę na lody wypełnij na przemian masą kakaową i owocową. Włóż do zamrażarki na całą noc.
Przed podaniem formę zamocz na chwilę w ciepłej wodzie, ułatwi to wyciągniecie lodów z foremki.