Kakaowe lodowe kanapki

decomorreno
Kakaowe lodowe kanapki

0

0 / 0

Kanapka… brzmi nudno, prawda? Jeśli tak uważasz, mamy dla Ciebie coś specjalnego - kakaowe lodowe kanapki z truskawkami. Idealny dodatek do kawy lub herbaty, który sprawdzi się także jako słodki podwieczorek. Smacznego!

10

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

50 g kakao decomorreno

345 g mąka lubella puszysta tortowa

120 g masło

180 g cukier trzcinowy

1 łyżeczka proszek do pieczenia

0.50 łyżeczka sól

2 szt. jaja kurze całe

400 g śmietanka 36%

500 mleko skondensowane

500 g truskawki

Przygotowanie


1

Przygotowanie lodów: Śmietankę i mleko skondensowanie połącz razem i ubijaj przez kilka minut. Przelej do pojemnika i włóż do zamrażarki lub przygotuj je w maszynce do lodów. Jeśli nie posiadasz maszynki co jakiś czas wyciągnij pojemnik z lodami i przemieszaj masę, aby rozbić powstające kryształki. Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Lody wyciągnij z zamrażarki, aby lekko zmiękły i przełóż do formy (23 x 38 cm) wyłożonej folią spożywczą, posyp truskawkami i wyrównaj powierzchnię. Przykryj folią i schowaj do zamrażarki.

2

Przygotowanie ciasteczek: Masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj jajka i wymieszaj. Następnie utrzyj masę z kakao. Dosyp mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość zagnieć ręcznie na gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm. Wytnij ciastka przy pomocy foremki lub potnij w prostokąty za pomocą noża. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 10 minut.

3

Wyciągnij formę z lodami. Za pomocą foremki wykrawaj lody. Możesz pomóc sobie dociskając foremkę wałkiem, zamrożone kawałki truskawek mogą utrudniać wycinanie gdyż są dużo twardsze niż lody. Przekładaj kakaowe ciastka warstwą lodów. Każde z osobna zawiń w folię spożywczą i przechowuj te w ten sposób w zamrażarce.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły