Kakaowe gofry
ewa1206
Kakaowe gofry to idealny wybór na słodkie śniadanie, podwieczorek lub deser. Są chrupiące, aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Można je serwować z czekoladą, owocami, bitą śmietaną, dżemem, syropem klonowym, masłem orzechowym lub innym ulubionym smarowidłem. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2359
kcal
Białka
51
gram
Węglowodany
195
gram
Tłuszcze
151
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kakaowe gofry to idealny wybór na słodkie śniadanie, podwieczorek lub deser. Są chrupiące, aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Można je serwować z czekoladą, owocami, bitą śmietaną, dżemem, syropem klonowym, masłem orzechowym lub innym ulubionym smarowidłem. Życzymy smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
220 g mąka lubella puszysta tortowa
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżka kakao decomorreno
1 szczyp. sól
2 łyżecz. cukier puder
1 łyżka cukier waniliowy
2 szt. jajko
0.50 szkl. olej roślinny
1.30 szkl. mleko uht 3,2%
Przygotowanie
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier puder, kakao i cukier waniliowy.
Wymieszać, a następnie dodać jajka, olej oraz mleko. Zmiksować na gładką masę
Gofrownicę nagrzać i delikatnie natłuścić przed smażeniem pierwszych gofrów.
Kolejno wlewać porcję ciasta, smażąc chrupiące gofry przez około 5 minut.
Po upieczeniu wystudzić gofry — najlepiej na ruszcie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2359
kcal
Białka
51
gram
Węglowodany
195
gram
Tłuszcze
151
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.