0

Składniki

2 Łyżki
ingridient
Kakao DecoMorreno
2 Szklanki
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
1 Szklanka
cukier
1 Opakowanie
CUKIER WANILIOWY
1 Kostka
margaryna
0.25 Szklanki
woda
1.5 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
2 Sztuki
jaja kurze całe
1 Szklanka
Gorąca woda
2 Łyżeczki
cukier
0.5 Sztuki
sok z cytryny
1 Sztuka
Zapach arakowy
750 Mililitrów
śmietanka kremowa 30%
3 Sztuki
galaterka
2 Łyżki
Cukier puder do masy
Alergeny
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Biszkopt: Wodę, cukier, kakao i margarynę wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wystudzić. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do kakaowej masy dodajemy pojedynczo żółtka i małymi porcjami mąkę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę. Pieczemy 50 minut w 180oC. Po wystygnięciu dzielimy na dwie równe części.
  2. Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy cytrynę i kilka kropel zapachu arakowego.
  3. Masa: dwie galaretki rozpuszczamy według przepisu. Zostawić do całkowitego stężenia. Pokroić w kostkę. Jedną galaretkę wsypać do szklanki i dopełnić wrzątkiem, rozpuścić, wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem, na koniec dodajemy tężejącą galaretkę, dokładnie mieszamy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę galaretkę, delikatnie mieszamy. Całość szybko wylewamy na nasączone spody. Ciasto chłodzimy 2 godziny w lodówce.

Opis

Kolorowe i smaczne ciasto z bitą śmietaną i ulubionymi galaretkami. Bardzo lekkie i mało słodkie. Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom.

Podobne przepisy

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Sernik z polewą kakaową

Średni Do 3 godz
Sernik z polewą kakaową

Babka cytrynowo kakaowa

Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Ekspresowe ciasto czekoladowe

Łatwy Do 1 godz
Ekspresowe ciasto czekoladowe

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Kakaowe jajka niespodzianka

Łatwy Do 1 godz
Kakaowe jajka niespodzianka

Kakaowe profiterole

Łatwy Do 1 godz
Kakaowe profiterole

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!