KAKAOWE CIASTO Z BITĄ ŚMIETANĄ I GALARETKĄ
katarzyna_zareba
Kolorowe i smaczne ciasto z bitą śmietaną i ulubionymi galaretkami. Bardzo lekkie i mało słodkie. Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
328
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kolorowe i smaczne ciasto z bitą śmietaną i ulubionymi galaretkami. Bardzo lekkie i mało słodkie. Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 szkl. cukier
1 opak. cukier waniliowy
1 kostka margaryna
2 łyżka kakao decomorreno
0.25 szkl. woda
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szt. jaja kurze całe
1 szkl. gorąca woda
2 łyżecz. cukier
0.50 szt. sok z cytryny
1 szt. zapach arakowy
750 śmietanka kremowa 30%
3 szt. galaterka
2 łyżka cukier puder do masy
Przygotowanie
Biszkopt: Wodę, cukier, kakao i margarynę wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wystudzić. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do kakaowej masy dodajemy pojedynczo żółtka i małymi porcjami mąkę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę. Pieczemy 50 minut w 180oC. Po wystygnięciu dzielimy na dwie równe części.
Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy cytrynę i kilka kropel zapachu arakowego.
Masa: dwie galaretki rozpuszczamy według przepisu. Zostawić do całkowitego stężenia. Pokroić w kostkę. Jedną galaretkę wsypać do szklanki i dopełnić wrzątkiem, rozpuścić, wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem, na koniec dodajemy tężejącą galaretkę, dokładnie mieszamy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę galaretkę, delikatnie mieszamy. Całość szybko wylewamy na nasączone spody. Ciasto chłodzimy 2 godziny w lodówce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
328
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Jajka