KAKAOWE CIASTO Z BITĄ ŚMIETANĄ I GALARETKĄ

katarzyna_zareba
KAKAOWE CIASTO Z BITĄ ŚMIETANĄ I GALARETKĄ

0

0 / 0

Kolorowe i smaczne ciasto z bitą śmietaną i ulubionymi galaretkami. Bardzo lekkie i mało słodkie. Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom.

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 szkl. cukier

1 opak. cukier waniliowy

1 kost. margaryna

2 łyżka kakao decomorreno

0.25 szkl. woda

2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

1.50 łyżeczka proszek do pieczenia

2 szt. jaja kurze całe

1 szkl. gorąca woda

2 łyżeczka cukier

0.50 szt. sok z cytryny

1 szt. zapach arakowy

750 śmietanka kremowa 30%

3 szt. galaterka

2 łyżka cukier puder do masy

Przygotowanie


1

Biszkopt: Wodę, cukier, kakao i margarynę wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wystudzić. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do kakaowej masy dodajemy pojedynczo żółtka i małymi porcjami mąkę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę. Pieczemy 50 minut w 180oC. Po wystygnięciu dzielimy na dwie równe części.

2

Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy cytrynę i kilka kropel zapachu arakowego.

3

Masa: dwie galaretki rozpuszczamy według przepisu. Zostawić do całkowitego stężenia. Pokroić w kostkę. Jedną galaretkę wsypać do szklanki i dopełnić wrzątkiem, rozpuścić, wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem, na koniec dodajemy tężejącą galaretkę, dokładnie mieszamy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę galaretkę, delikatnie mieszamy. Całość szybko wylewamy na nasączone spody. Ciasto chłodzimy 2 godziny w lodówce.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły