Kakaowe ciasto bez pieczenia
decomorreno
Kremowe czekoladowe ciasto bez pieczenia. Kruchy spód z kremową, słodką masą a do tego lekko kwaśne śliwki to najlepsze połączenie.
0
4.3 / 3
Kremowe czekoladowe ciasto bez pieczenia. Kruchy spód z kremową, słodką masą a do tego lekko kwaśne śliwki to najlepsze połączenie.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
300 g herbatniki
100 g masło
30 g kakao decomorreno
1 szczyp. sól
500 g serek mascarpone
200 śmietana 36%
4 łyżecz. kawa rozpuszczalna
2 łyżecz. gorąca woda
3 łyżka cukier puder
10 szt. śliwki
3 łyżka cukier
Przygotowanie
Zblenduj dokładnie herbatniki, wymieszaj je z kakao oraz szczyptą soli i roztopionym masłem. Wyłóż formę papierem do pieczenie, przełóż ciasto do formy i rozłóż ciasto na dno i brzegi. Włóż do lodówki.
Zalej kawę gorącą wodą i odstaw. Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Zanurz śliwki w cukrze i karmelizuj na suche patelni przez około 7-10 minut, bez obracania.
W dużej misie ubij na sztywno mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Pod koniec dodaj kawę i zmiksuj do połączenia.
Na dnie formy ułóż śliwki, na nie wyłóż krem kawowy. Włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem przyprósz wierzch kakao.