Kakaowe ciasto bez pieczenia
decomorreno

Kremowe czekoladowe ciasto bez pieczenia. Kruchy spód z kremową, słodką masą a do tego lekko kwaśne śliwki to najlepsze połączenie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
492
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 4.3 / 3
Oceń!
Kremowe czekoladowe ciasto bez pieczenia. Kruchy spód z kremową, słodką masą a do tego lekko kwaśne śliwki to najlepsze połączenie.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
300 g herbatniki
100 g masło
30 g kakao decomorreno
1 szczyp. sól
500 g serek mascarpone
200 śmietana 36%
4 łyżecz. kawa rozpuszczalna
2 łyżecz. gorąca woda
3 łyżka cukier puder
10 szt. śliwki
3 łyżka cukier
Przygotowanie
Kroki
Zblenduj dokładnie herbatniki, wymieszaj je z kakao oraz szczyptą soli i roztopionym masłem. Wyłóż formę papierem do pieczenie, przełóż ciasto do formy i rozłóż ciasto na dno i brzegi. Włóż do lodówki.
Zalej kawę gorącą wodą i odstaw. Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Zanurz śliwki w cukrze i karmelizuj na suche patelni przez około 7-10 minut, bez obracania.
W dużej misie ubij na sztywno mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Pod koniec dodaj kawę i zmiksuj do połączenia.
Na dnie formy ułóż śliwki, na nie wyłóż krem kawowy. Włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem przyprósz wierzch kakao.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
492
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.