Kakaowe ciasto bez pieczenia

decomorreno
Kakaowe ciasto bez pieczenia

Średnia 4.3 / 3

Oceń!

Kremowe czekoladowe ciasto bez pieczenia. Kruchy spód z kremową, słodką masą a do tego lekko kwaśne śliwki to najlepsze połączenie.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

300 g herbatniki

100 g masło

30 g kakao decomorreno

1 szczyp. sól

500 g serek mascarpone

200 śmietana 36%

4 łyżecz. kawa rozpuszczalna

2 łyżecz. gorąca woda

3 łyżka cukier puder

10 szt. śliwki

3 łyżka cukier

Przygotowanie


Zblenduj dokładnie herbatniki, wymieszaj je z kakao oraz szczyptą soli i roztopionym masłem. Wyłóż formę papierem do pieczenie, przełóż ciasto do formy i rozłóż ciasto na dno i brzegi. Włóż do lodówki.

Zalej kawę gorącą wodą i odstaw. Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Zanurz śliwki w cukrze i karmelizuj na suche patelni przez około 7-10 minut, bez obracania.

W dużej misie ubij na sztywno mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Pod koniec dodaj kawę i zmiksuj do połączenia.

Na dnie formy ułóż śliwki, na nie wyłóż krem kawowy. Włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.

Przed podaniem przyprósz wierzch kakao.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

492

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

37

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły