Kakaowe ciasto bez pieczenia

decomorreno
Kakaowe ciasto bez pieczenia

0

4.3 / 3

Kremowe czekoladowe ciasto bez pieczenia. Kruchy spód z kremową, słodką masą a do tego lekko kwaśne śliwki to najlepsze połączenie.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

300 g herbatniki

100 g masło

30 g kakao decomorreno

1 szczyp. sól

500 g serek mascarpone

200 śmietana 36%

4 łyżecz. kawa rozpuszczalna

2 łyżecz. gorąca woda

3 łyżka cukier puder

10 szt. śliwki

3 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Zblenduj dokładnie herbatniki, wymieszaj je z kakao oraz szczyptą soli i roztopionym masłem. Wyłóż formę papierem do pieczenie, przełóż ciasto do formy i rozłóż ciasto na dno i brzegi. Włóż do lodówki.

2

Zalej kawę gorącą wodą i odstaw. Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Zanurz śliwki w cukrze i karmelizuj na suche patelni przez około 7-10 minut, bez obracania.

3

W dużej misie ubij na sztywno mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Pod koniec dodaj kawę i zmiksuj do połączenia.

4

Na dnie formy ułóż śliwki, na nie wyłóż krem kawowy. Włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.

5

Przed podaniem przyprósz wierzch kakao.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

492

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

37

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły