Kakaowe ciasteczka cynamonowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
ja_frida
![Kakaowe ciasteczka cynamonowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974660842.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne, chrupiące kakaowe ciasteczka obtoczone w cukrze i cynamonie - idealne do szkolnej lunchówki!
0
3.8 / 5
Pyszne, chrupiące kakaowe ciasteczka obtoczone w cukrze i cynamonie - idealne do szkolnej lunchówki!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
2 szkl. mąka lubella puszysta luksusowa
4 łyżka kakao decomorreno
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
0.20 łyżecz. sól
110 g masło
0.50 szkl. cukier
2 szt. jaja l
4 łyżecz. cukier brązowy
0.50 łyżecz. cynamon
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę, przesiać kakao, dodać sodę i sól – wymieszać. Miękkie masło umieścić z cukrem w misce i miksować przez kilka minut aż masło zbieleje. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas miksując.
Do masła z jajkiem dodać 4 łyżki mieszanki suchych składników. Zmiksować na małych obrotach, dodać kolejne 4 i zmiksować, a następnie wsypać resztę. Mikserem na małych obrotach zmiksować na kruszonkę, a potem zagnieść ręką ciasto. Z ciasta formować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).
Na talerzu wymieszać cukier z cynamonem. Każdą kulkę obtoczyć w cynamonowym cukrze.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kuleczki spłaszczać w ręku i układać na papierze – trzeba zachowac lekki odstęp bo będą trochę rosły. Piec 15 minut.