Kakaowe ciasteczka cynamonowe

ja_frida
Kakaowe ciasteczka cynamonowe

0

3.8 / 5

Pyszne, chrupiące kakaowe ciasteczka obtoczone w cukrze i cynamonie - idealne do szkolnej lunchówki!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

2 szkl. mąka lubella puszysta luksusowa

4 łyżka kakao decomorreno

0.50 łyżeczka soda oczyszczona

0.20 łyżeczka sól

110 g masło

0.50 szkl. cukier

2 szt. jaja l

4 łyżeczka cukier brązowy

0.50 łyżeczka cynamon

Przygotowanie


1

Do miski wsypać mąkę, przesiać kakao, dodać sodę i sól – wymieszać. Miękkie masło umieścić z cukrem w misce i miksować przez kilka minut aż masło zbieleje. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas miksując.

2

Do masła z jajkiem dodać 4 łyżki mieszanki suchych składników. Zmiksować na małych obrotach, dodać kolejne 4 i zmiksować, a następnie wsypać resztę. Mikserem na małych obrotach zmiksować na kruszonkę, a potem zagnieść ręką ciasto. Z ciasta formować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).

3

Na talerzu wymieszać cukier z cynamonem. Każdą kulkę obtoczyć w cynamonowym cukrze.

4

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kuleczki spłaszczać w ręku i układać na papierze – trzeba zachowac lekki odstęp bo będą trochę rosły. Piec 15 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły