Kakaowe bułki na parze

decomorreno
Kakaowe bułki na parze

0

5 / 1

Bułki na parze - idealna propozycja dla każdego, kto chce przywołać w swojej kuchni smaki dzieciństwa. Delikatne miękkie i puszyste, do tego łatwe w przygotowaniu. Do naszych bułeczek w wersji na słodko dodaliśmy odrobinę kakao, co nadało im wyjątkowy ciemny kolor. Gwarantujemy, że w ten sposób przygotowane bułeczki, zaserwowane w towarzystwie malinowego dressingu zrobią prawdziwy efekt WOW na Twoim stole!

9

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

340 g mąka lubella puszysta tortowa

15 g kakao decomorreno

215 mleko

4 g drożdże

35 g cukier

15 g masło

1 szcz. sól

250 g maliny

1 opak. jogurt grecki

Przygotowanie


1

W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier oraz drożdże. Podgrzej mleko wraz z masłem i dodaj do suchych składników.

2

Zagnieć ciasto, włóż do miski i przykryj folią. Odstaw na około 30-45 minut aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie zagnieć je ponownie i podziel na 10-12 bułeczek. Następnie ułóż je na blasze przyprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw ponownie do wyrośnięcia.

3

W garnku o szerokim dnie zagotuj wodę, ułóż w nim wkład do gotowania na parze. Wkładaj po 3 bułeczki, przykryj garnek i paruj je przez około 12 minut.

4

Tymczasem w małym rondelku podgrzej 200 g malin, w razie potrzeby dodaj odrobinę cukru lub miodu. Gotowe bułeczki podawaj z jogurtem, sosem malinowym i świeżymi owocami.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły