Kakaowa tapioka z prażonymi jabłkami, orzechami i cynamonem

decomorreno
Kakaowa tapioka z prażonymi jabłkami, orzechami i cynamonem

0

5 / 1

Wyjątkowa, czekoladowa wariacja na temat deseru z egzotyczną tapioką. Delikatna i kremowa – idealnie komponuje się z prażonymi jabłkami, pachnącym cynamonem i orzechami. Stanowi fenomenalną propozycję na zdrową przekąskę, oryginalną zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

600 mleko ryżowe

0.30 szkl. tapioka

25 g kakao decomorreno

3 łyżka ksylitol

2 szt. jabłko

0.50 łyżeczka cynamon

1 łyżka olej kokosowy

1 łyżka miód

2 łyżka masło

0.50 szkl. orzechy włoskie posiekane

Przygotowanie


1

Zagotuj mleko ryżowe* w garnku o grubym dnie. Dodaj ksylitol oraz kakao, następnie wsyp tapiokę. *lub jakiekolwiek inne mleko roślinne

2

Całość gotuj przez około 20 minut, mieszając co jakiś czas, aż kuleczki tapioki staną się całkowicie przeźroczyste. W tym czasie obierz i pokrój jabłka w drobną kostkę.

3

Na patelni rozpuść masło, dodaj miód* oraz pokrojone jabłka. Całość przypraw cynamonem i smaż przez kilka minut, aż jabłka lekko zmiękną. *możesz go zastąpić syropem z agawy

4

Ugotowany pudding z tapioki przełóż do szklaneczek i udekoruj prażonymi jabłkami. Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami.

Kategorie


Alergeny


Orzechy ziemne

Laktoza

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły