Kakaowa tapioka z prażonymi jabłkami, orzechami i cynamonem
decomorreno
Wyjątkowa, czekoladowa wariacja na temat deseru z egzotyczną tapioką. Delikatna i kremowa – idealnie komponuje się z prażonymi jabłkami, pachnącym cynamonem i orzechami. Stanowi fenomenalną propozycję na zdrową przekąskę, oryginalną zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym.
0
5 / 1
Wyjątkowa, czekoladowa wariacja na temat deseru z egzotyczną tapioką. Delikatna i kremowa – idealnie komponuje się z prażonymi jabłkami, pachnącym cynamonem i orzechami. Stanowi fenomenalną propozycję na zdrową przekąskę, oryginalną zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
600 mleko ryżowe
0.30 szkl. tapioka
25 g kakao decomorreno
3 łyżka ksylitol
2 szt. jabłko
0.50 łyżeczka cynamon
1 łyżka olej kokosowy
1 łyżka miód
2 łyżka masło
0.50 szkl. orzechy włoskie posiekane
Przygotowanie
Zagotuj mleko ryżowe* w garnku o grubym dnie. Dodaj ksylitol oraz kakao, następnie wsyp tapiokę. *lub jakiekolwiek inne mleko roślinne
Całość gotuj przez około 20 minut, mieszając co jakiś czas, aż kuleczki tapioki staną się całkowicie przeźroczyste. W tym czasie obierz i pokrój jabłka w drobną kostkę.
Na patelni rozpuść masło, dodaj miód* oraz pokrojone jabłka. Całość przypraw cynamonem i smaż przez kilka minut, aż jabłka lekko zmiękną. *możesz go zastąpić syropem z agawy
Ugotowany pudding z tapioki przełóż do szklaneczek i udekoruj prażonymi jabłkami. Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami.
Kategorie
Alergeny
Orzechy ziemne
Laktoza