Kakaowa rolada z musem śmietankowym i sercem w środku
decomorreno
Piękna, kakaowa rolada, z mocno śmietankowym musem mascarpone i sercem truskawkowym w środku. Idealna na Walentynki, Dzień Kobiet bądź po prstu od serca dla ulubionych gości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
365
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.8 / 5
Piękna, kakaowa rolada, z mocno śmietankowym musem mascarpone i sercem truskawkowym w środku. Idealna na Walentynki, Dzień Kobiet bądź po prstu od serca dla ulubionych gości.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
70 g mąka pszenna tortowa lubella
30 g kakao decomorreno
55 g mąka ziemniaczana
100 g cukier
4 szt. jaja kurze całe
1 szczyp. sól
350 śmietanka 36%
200 g serek mascarpone
50 g cukier puder
3 łyżecz. żelatyna
0.25 szkl. gorąca woda
3 szt. galaretka truskawkowa
750 woda
1 łyżka truskawki liofilizowane
2 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Serduszka z galaretek przygotuj dzień wcześniej.
Galaretki rozpuść z gorącej wodzie. Wlej do 3 szklanek i wstaw do lodówki aby stężała.
Następnego dnia gdy galaretki stężeją, wytnij za pomocą małej foremki serce, przeciskając formę na środku szklanki w dół galaretki. Następnie wycinając brzegi galaretek, wyjmij delikatnie rulonik w kształcie serca.
Przygotuj biszkopt kakaowy.
Białka ubij na sztywno, dosypuj następnie na przemian cukier i żółtka.
Na koniec dodaj przesiane mąki oraz kakao. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
Ciasto przełóż na płaską blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piecz przez 8-10 minut w 180°C.
Po wyjęciu z piekarnika połóż ciasto na ściereczkę posypaną kakao. Zdejmij papier do pieczenia i zwiń razem ze ściereczką. Pozostaw do wystygniecie.
Przygotuj krem. Śmietankę ubij wraz z mascarpone oraz cukrem pudrem.
Żelatynę rozpuść w 1/4 szklance gorącej wody, gdy wystygnie dodaj 1 łyżkę kremu śmietankowego, wymieszaj i wlewaj do ubitego kremu miksując go.
Biszkopt posmaruj kremem śmietanowym, połóż w środku serce, zwiń roladę tak by serce. Dociśnij, obetnij nadmiar ciasta.
Włóż do lodówki, aby ciasto stężało. Przed podaniem posyp kakao oraz startymi liofilizowanym truskawkami (opcjonalnie).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
365
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka