Kakaowa rolada z kremem z mascarpone
decomorreno
Szybka i prosta rolada w świątecznej odsłonie! Poznaj nasz wyjątkowy przepis na kakaową roladę z kremem mascarpone i ciekawymi wzorami. Na świątecznym stole nie może zabraknąć tego przepysznego ciasta! Przetestuj nasz przepis na kakaową roladę z kremem z mascarpone.
1
2.9 / 14
Szybka i prosta rolada w świątecznej odsłonie! Poznaj nasz wyjątkowy przepis na kakaową roladę z kremem mascarpone i ciekawymi wzorami. Na świątecznym stole nie może zabraknąć tego przepysznego ciasta! Przetestuj nasz przepis na kakaową roladę z kremem z mascarpone.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szt. białko jaja kurzego
30 g cukier
30 g mąka pszenna
30 g masło
20 g kakao decomorreno
4 szt. jaja kurze całe
120 g cukier
50 g masło
70 g mąka pszenna
250 g serek mascarpone
200 g śmietanka kremowa 30%
2 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta na wzór. Białko wymieszaj z mąką i cukrem, następnie dodaj miękkie masło. Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego.
Przygotowany wzór z wydrukiem podłóż pod papier do pieczenia i za jego pomocą nanieś ciasto na papier. Papier z ciastem połóż na dece i włóż na minimum 20 minut do zamrażarki.
Przygotowanie kremu. Umieść w misce ser mascarpone, śmietankę oraz cukier puder i ubij mikserem na gładką puszystą masę.
Przykryj miseczkę folią spożywczą i włóż do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Przygotowanie kakaowego ciasta. Jajka rozdziel do dwóch misek na białka i żółtka. Do każdej z misek wsyp po 60 g cukru.
Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka na puszystą masę, następnie dodaj do niej rozpuszczone masło.
Połącz masę z żółtek z białkami, delikatnie mieszając łyżką. Dodaj partiami do masy przesianą mąkę oraz kakao i mieszaj delikatnie aby masa nie straciła puszystości.
Gotowe ciasto przelej na blachę wyłożoną papierem z wzorem. Wyrównaj wierzch ciasta. Piecz w temperaturze 200°C przez 7 minut. Możesz użyć dowolnego wzoru wybranego/wymyślonego przez siebie.
Wyciągnij ciasto natychmiast po upieczeniu i przełóż na drugi arkusz papieru wysypany przesianym cukrem pudrem. Oderwij papier do pieczenia z góry, następnie ponownie odwróć ciasto tak aby wzór znajdowała się od strony blatu. Zwiń w rulon jeszcze ciepłe ciasto, dzięki temu jest jeszcze elastyczne i nie popęka przy zwijaniu.
Gdy ciasto wystygnie rozwiń rulon i posmaruj kremem.
Zwiń gotową roladę, zaczynając od końca na którym nie ma wzoru, następnie przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki aby krem lepiej stężał. Pokrój przed podaniem.