2

Składniki

Wzór

1 Sztuka
białko jaja kurzego
30 Gramów
cukier
30 Gramów
mąka pszenna
30 Gramów
masło

Ciasto

20 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
4 Sztuki
jaja kurze całe
120 Gramów
cukier
50 Gramów
masło
70 Gramów
mąka pszenna

Krem

250 Gramów
serek mascarpone
200 Gramów
śmietanka kremowa 30%
2 Łyżki
cukier puder
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Przygotowanie ciasta na wzór. Białko wymieszaj z mąką i cukrem, następnie dodaj miękkie masło. Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego.
  2. Przygotowany wzór z wydrukiem podłóż pod papier do pieczenia i za jego pomocą nanieś ciasto na papier. Papier z ciastem połóż na dece i włóż na minimum 20 minut do zamrażarki.
  3. Przygotowanie kremu. Umieść w misce ser mascarpone, śmietankę oraz cukier puder i ubij mikserem na gładką puszystą masę.
  4. Przykryj miseczkę folią spożywczą i włóż do lodówki na czas przygotowania ciasta.
  5. Przygotowanie kakaowego ciasta. Jajka rozdziel do dwóch misek na białka i żółtka. Do każdej z misek wsyp po 60 g cukru.
  6. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka na puszystą masę, następnie dodaj do niej rozpuszczone masło.
  7. Połącz masę z żółtek z białkami, delikatnie mieszając łyżką. Dodaj partiami do masy przesianą mąkę oraz kakao i mieszaj delikatnie aby masa nie straciła puszystości.
  8. Gotowe ciasto przelej na blachę wyłożoną papierem z wzorem. Wyrównaj wierzch ciasta. Piecz w temperaturze 200°C przez 7 minut. Możesz użyć dowolnego wzoru wybranego/wymyślonego przez siebie.
  9. Wyciągnij ciasto natychmiast po upieczeniu i przełóż na drugi arkusz papieru wysypany przesianym cukrem pudrem. Oderwij papier do pieczenia z góry, następnie ponownie odwróć ciasto tak aby wzór znajdowała się od strony blatu. Zwiń w rulon jeszcze ciepłe ciasto, dzięki temu jest jeszcze elastyczne i nie popęka przy zwijaniu.
  10. Gdy ciasto wystygnie rozwiń rulon i posmaruj kremem.
  11. Zwiń gotową roladę, zaczynając od końca na którym nie ma wzoru, następnie przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki aby krem lepiej stężał. Pokrój przed podaniem.

Opis

Szybka i prosta rolada w świątecznej odsłonie to kakaowa rolada z wzorami. Na świątecznym stole nie może zabraknąć takiego ciasta!

Podobne przepisy

Tarta pomarańczowa

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Tarta pomarańczowa

Tort Kakaowy z truskawkami

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Tort Kakaowy z truskawkami

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Kakaowe serca

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Kakaowe serca

Ciasto Biskup

Przepis
Średni Do 2 godz
Ciasto Biskup

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Gwiazdkowy torcik

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Makowiec ucierany

Przepis
Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!