Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

decomorreno
Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

1

2.9 / 14

Szybka i prosta rolada w świątecznej odsłonie! Poznaj nasz wyjątkowy przepis na kakaową roladę z kremem mascarpone i ciekawymi wzorami. Na świątecznym stole nie może zabraknąć tego przepysznego ciasta! Przetestuj nasz przepis na kakaową roladę z kremem z mascarpone.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szt. białko jaja kurzego

30 g cukier

30 g mąka pszenna

30 g masło

20 g kakao decomorreno

4 szt. jaja kurze całe

120 g cukier

50 g masło

70 g mąka pszenna

250 g serek mascarpone

200 g śmietanka kremowa 30%

2 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Przygotowanie ciasta na wzór. Białko wymieszaj z mąką i cukrem, następnie dodaj miękkie masło. Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego.

2

Przygotowany wzór z wydrukiem podłóż pod papier do pieczenia i za jego pomocą nanieś ciasto na papier. Papier z ciastem połóż na dece i włóż na minimum 20 minut do zamrażarki.

3

Przygotowanie kremu. Umieść w misce ser mascarpone, śmietankę oraz cukier puder i ubij mikserem na gładką puszystą masę.

4

Przykryj miseczkę folią spożywczą i włóż do lodówki na czas przygotowania ciasta.

5

Przygotowanie kakaowego ciasta. Jajka rozdziel do dwóch misek na białka i żółtka. Do każdej z misek wsyp po 60 g cukru.

6

Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka na puszystą masę, następnie dodaj do niej rozpuszczone masło.

7

Połącz masę z żółtek z białkami, delikatnie mieszając łyżką. Dodaj partiami do masy przesianą mąkę oraz kakao i mieszaj delikatnie aby masa nie straciła puszystości.

8

Gotowe ciasto przelej na blachę wyłożoną papierem z wzorem. Wyrównaj wierzch ciasta. Piecz w temperaturze 200°C przez 7 minut. Możesz użyć dowolnego wzoru wybranego/wymyślonego przez siebie.

9

Wyciągnij ciasto natychmiast po upieczeniu i przełóż na drugi arkusz papieru wysypany przesianym cukrem pudrem. Oderwij papier do pieczenia z góry, następnie ponownie odwróć ciasto tak aby wzór znajdowała się od strony blatu. Zwiń w rulon jeszcze ciepłe ciasto, dzięki temu jest jeszcze elastyczne i nie popęka przy zwijaniu.

10

Gdy ciasto wystygnie rozwiń rulon i posmaruj kremem.

11

Zwiń gotową roladę, zaczynając od końca na którym nie ma wzoru, następnie przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki aby krem lepiej stężał. Pokrój przed podaniem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły