Kakaowa rolada bezowa z grejpfrutem

decomorreno
Kakaowa rolada  bezowa z grejpfrutem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Wypróbuj nasz wyjątkowy przepis na kakaową roladę bezową, której sercem jest śmietankowy krem wypełniony owocami grejpfruta. Posypany cukrem pudrem zmieszanym z kakao smakuje wybornie. Wypiek najlepiej podawać przy akompaniamencie herbaty lub kawy.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

4 szt. białko jaja kurzego

1 szkl. cukier puder

2 łyżecz. mąka ziemnaczana

3 łyżecz. kakao decomorreno

1 szczyp. sól

0.75 szkl. śmietanka kremowa 30%

1 łyżka cukier puder

2 szt. grejpfrut

2 łyżecz. kakao decomorreno

2 łyżecz. cukier puder

Przygotowanie


Piekarnik rozgrzać do temp. 175 °C.

Cukier, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać.

Białka jajek ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać suche składniki. Miksować do uzyskania sztywnej piany.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec przez 20 min.

Po upieczeniu przełożyć bezę, dołem do góry, na bawełnianą ściereczkę kuchenną. Z bezy delikatnie zdjąć papier do pieczenia. Pozostawić do wystygnięcia.

Grejpfruty umyć. Obrać ze skórki i wyfiletować. Pokroić na cząstki.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem.

Na roladę wyłożyć bitą śmietanę. Równolegle do boku, wzdłuż którego będzie zwijana rolada, ułożyć cząstki grejpfruta i oprószyć kakao.

Delikatnie zwinąć roladę a następnie schłodzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

301

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

48

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły