Kakaowa rolada bezowa z grejpfrutem

decomorreno
Kakaowa rolada  bezowa z grejpfrutem

0

0 / 0

Wypróbuj nasz wyjątkowy przepis na kakaową roladę bezową, której sercem jest śmietankowy krem wypełniony owocami grejpfruta. Posypany cukrem pudrem zmieszanym z kakao smakuje wybornie. Wypiek najlepiej podawać przy akompaniamencie herbaty lub kawy.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

4 szt. białko jaja kurzego

1 szkl. cukier puder

2 łyżeczka mąka ziemnaczana

3 łyżeczka kakao decomorreno

1 szcz. sól

0.75 szkl. śmietanka kremowa 30%

1 łyżka cukier puder

2 szt. grejpfrut

2 łyżeczka kakao decomorreno

2 łyżeczka cukier puder

Przygotowanie


1

Piekarnik rozgrzać do temp. 175 °C.

2

Cukier, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać.

3

Białka jajek ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

4

Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać suche składniki. Miksować do uzyskania sztywnej piany.

5

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec przez 20 min.

6

Po upieczeniu przełożyć bezę, dołem do góry, na bawełnianą ściereczkę kuchenną. Z bezy delikatnie zdjąć papier do pieczenia. Pozostawić do wystygnięcia.

7

Owoce umyć. Obrać ze skórki i wyfiletować. Pokroić na cząstki.

8

Śmietanę ubić z cukrem pudrem.

9

Na roladę wyłożyć bitą śmietanę. Równolegle do boku, wzdłuż którego będzie zwijana rolada, ułożyć cząstki pomarańczy i oprószyć kakao.

10

Delikatnie zwinąć roladę a następnie schłodzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły