Kakaowa rolada bezowa z grejpfrutem
decomorreno
Wypróbuj nasz wyjątkowy przepis na kakaową roladę bezową, której sercem jest śmietankowy krem wypełniony owocami grejpfruta. Posypany cukrem pudrem zmieszanym z kakao smakuje wybornie. Wypiek najlepiej podawać przy akompaniamencie herbaty lub kawy.
0
0 / 0
Wypróbuj nasz wyjątkowy przepis na kakaową roladę bezową, której sercem jest śmietankowy krem wypełniony owocami grejpfruta. Posypany cukrem pudrem zmieszanym z kakao smakuje wybornie. Wypiek najlepiej podawać przy akompaniamencie herbaty lub kawy.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
4 szt. białko jaja kurzego
1 szkl. cukier puder
2 łyżeczka mąka ziemnaczana
3 łyżeczka kakao decomorreno
1 szcz. sól
0.75 szkl. śmietanka kremowa 30%
1 łyżka cukier puder
2 szt. grejpfrut
2 łyżeczka kakao decomorreno
2 łyżeczka cukier puder
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temp. 175 °C.
Cukier, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać.
Białka jajek ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać suche składniki. Miksować do uzyskania sztywnej piany.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec przez 20 min.
Po upieczeniu przełożyć bezę, dołem do góry, na bawełnianą ściereczkę kuchenną. Z bezy delikatnie zdjąć papier do pieczenia. Pozostawić do wystygnięcia.
Owoce umyć. Obrać ze skórki i wyfiletować. Pokroić na cząstki.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Na roladę wyłożyć bitą śmietanę. Równolegle do boku, wzdłuż którego będzie zwijana rolada, ułożyć cząstki pomarańczy i oprószyć kakao.
Delikatnie zwinąć roladę a następnie schłodzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao.