Kakaowa Panna Cotta
decomorreno

Tradycyjny deser z północnych Włoch - Panna Cotta! Nasza propozycja to kakaowa odmiana tego niepowtarzalnego przysmaku. Najlepiej smakuje podawana z gęstym, domowym sokiem oraz świeżymi owocami (np. czerwonymi porzeczkami).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
234
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Tradycyjny deser z północnych Włoch - Panna Cotta! Nasza propozycja to kakaowa odmiana tego niepowtarzalnego przysmaku. Najlepiej smakuje podawana z gęstym, domowym sokiem oraz świeżymi owocami (np. czerwonymi porzeczkami).
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
70 g kakao decomorreno
2 szt. laska wanilii
500 śmietana 36%
250 mleko
120 g cukier puder
0.33 szkl. woda
3 łyżecz. żelatyna
1 szt. świeże owoce
1 szt. gęsty domowy sok owocowy
Przygotowanie
Kroki
W małym naczyniu zalewamy żelatynę letnią wodą i mieszamy do połączenia.

Laski wanilii kroimy wzdłuż na pół i za pomocą noża ściągamy ze środka ziarenka.

Do garnka wlewamy śmietanę, mleko, cukier, kakao oraz przekrojone laski wanilii wraz z ziarenkami.

Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Zdejmujemy z kuchenki i wyciągamy laski wanilii.

Gdy masa lekko przestygnie dodajemy żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.

Przelewamy masę do foremek i wkładamy do lodówki.

Podajemy z gęstym sokiem i owocami.

Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
234
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.