Kakaowa Panna Cotta

decomorreno
Kakaowa Panna Cotta

Średnia 0 / 0

Oceń!

Tradycyjny deser z północnych Włoch - Panna Cotta! Nasza propozycja to kakaowa odmiana tego niepowtarzalnego przysmaku. Najlepiej smakuje podawana z gęstym, domowym sokiem oraz świeżymi owocami (np. czerwonymi porzeczkami).

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

70 g kakao decomorreno

2 szt. laska wanilii

500 śmietana 36%

250 mleko

120 g cukier puder

0.33 szkl. woda

3 łyżecz. żelatyna

1 szt. świeże owoce

1 szt. gęsty domowy sok owocowy

Przygotowanie


W małym naczyniu zalewamy żelatynę letnią wodą i mieszamy do połączenia.

Krok 1

Laski wanilii kroimy wzdłuż na pół i za pomocą noża ściągamy ze środka ziarenka.

Krok 2

Do garnka wlewamy śmietanę, mleko, cukier, kakao oraz przekrojone laski wanilii wraz z ziarenkami.

Krok 3

Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Zdejmujemy z kuchenki i wyciągamy laski wanilii.

Krok 4

Gdy masa lekko przestygnie dodajemy żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.

Krok 5

Przelewamy masę do foremek i wkładamy do lodówki.

Krok 6

Podajemy z gęstym sokiem i owocami.

Krok 7
Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

234

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

20

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły