Kakaowa Panna Cotta

decomorreno
Kakaowa Panna Cotta

3

0 / 0

Tradycyjny deser z północnych Włoch - Panna Cotta! Nasza propozycja to kakaowa odmiana tego niepowtarzalnego przysmaku. Najlepiej smakuje podawana z gęstym, domowym sokiem oraz świeżymi owocami (np. czerwonymi porzeczkami).

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

70 g kakao decomorreno

2 szt. laska wanilii

500 śmietana 36%

250 mleko

120 g cukier puder

0.33 szkl. woda

3 łyżecz. żelatyna

1 szt. świeże owoce

1 szt. gęsty domowy sok owocowy

Przygotowanie


1

W małym naczyniu zalewamy żelatynę letnią wodą i mieszamy do połączenia.

2

Laski wanilii kroimy wzdłuż na pół i za pomocą noża ściągamy ze środka ziarenka.

3

Do garnka wlewamy śmietanę, mleko, cukier, kakao oraz przekrojone laski wanilii wraz z ziarenkami.

4

Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Zdejmujemy z kuchenki i wyciągamy laski wanilii.

5

Gdy masa lekko przestygnie dodajemy żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.

6

Przelewamy masę do foremek i wkładamy do lodówki.

7

Podajemy z gęstym sokiem i owocami.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły