Kakaowa Panna Cotta
decomorreno
Tradycyjny deser z północnych Włoch - Panna Cotta! Nasza propozycja to kakaowa odmiana tego niepowtarzalnego przysmaku. Najlepiej smakuje podawana z gęstym, domowym sokiem oraz świeżymi owocami (np. czerwonymi porzeczkami).
3
0 / 0
Tradycyjny deser z północnych Włoch - Panna Cotta! Nasza propozycja to kakaowa odmiana tego niepowtarzalnego przysmaku. Najlepiej smakuje podawana z gęstym, domowym sokiem oraz świeżymi owocami (np. czerwonymi porzeczkami).
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
70 g kakao decomorreno
2 szt. laska wanilii
500 śmietana 36%
250 mleko
120 g cukier puder
0.33 szkl. woda
3 łyżecz. żelatyna
1 szt. świeże owoce
1 szt. gęsty domowy sok owocowy
Przygotowanie
W małym naczyniu zalewamy żelatynę letnią wodą i mieszamy do połączenia.
Laski wanilii kroimy wzdłuż na pół i za pomocą noża ściągamy ze środka ziarenka.
Do garnka wlewamy śmietanę, mleko, cukier, kakao oraz przekrojone laski wanilii wraz z ziarenkami.
Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Zdejmujemy z kuchenki i wyciągamy laski wanilii.
Gdy masa lekko przestygnie dodajemy żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
Przelewamy masę do foremek i wkładamy do lodówki.
Podajemy z gęstym sokiem i owocami.