Kakaowa granola z żurawiną

decomorreno
Kakaowa granola z żurawiną

Średnia 3.7 / 9

Oceń!

Domowa kakaowa granola z dodatkiem żurawiny i orzechów włoskich. Zdrowa wersja sklepowych granoli, bez dodatku cukru, ale za to delikatnie sodka dzięki użyciu miodu. Idealna na zdrowe śniadanie czy kolacje- do mleka, jogurtu naturalnego bądź jako przekąska.

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 łyżka kakao decomorreno

2 szkl. płatki owsiane

0.50 szkl. żurawina łowicz

2 łyżka miód

0.50 szkl. orzechy włoskie

Przygotowanie


Nastaw piekarnik na 180 st. C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Orzechy i żurawinę posiekaj na drobne kawałki.

W rondelku podgrzej miód oraz kakao. Jak tylko miód się rozpuści i połączy z kakao, zdejmij rondel z ognia.

Do rondelka wsyp płatki owsiane oraz pokrojoną żurawinę i orzechy. Mieszaj do połączenia się wszystkich składników i wysyp na przygotowaną wcześniej blaszkę.

Piecz w piekarniku przez ok. 20 min. Ostudź i rozdrobnij.

Gotową granole przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Idealna z mlekiem, jogurtem czy solo jako przekąska. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

204

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Orzechy ziemne

Gluten

Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły