Kaiserschmarrn - omlet cesarski
EkspertOdKuchni
Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to tradycyjny austriacki deser, który jest również popularny w Niemczech. Po upieczeniu jest on rwany na mniejsze kawałki, które są serwowane z konfiturą. To świetny wybór zarówno na śniadanie, brunch, jak i podwieczorek. Doskonale smakuje od razu po upieczeniu i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3445
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
517
gram
Tłuszcze
162
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to tradycyjny austriacki deser, który jest również popularny w Niemczech. Po upieczeniu jest on rwany na mniejsze kawałki, które są serwowane z konfiturą. To świetny wybór zarówno na śniadanie, brunch, jak i podwieczorek. Doskonale smakuje od razu po upieczeniu i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Życzymy smacznego!
4
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szczyp. sól
4 łyżecz. konfitura łowicz z owoców leśnych
1 szt. masło do smażenia
1 szt. cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę.
Masło rozpuszczamy na patelni i przekładamy ubite jajka. Omlet smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Usmażony omlet przekładamy na talerz i rwiemy na parę części.
Do omleta dokładamy ulubioną konfiturę i posypujemy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3445
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
517
gram
Tłuszcze
162
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.