Kaiserschmarrn - omlet cesarski

EkspertOdKuchni
Kaiserschmarrn - omlet cesarski

0

0 / 0

Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to tradycyjny austriacki deser, który jest również popularny w Niemczech. Po upieczeniu jest on rwany na mniejsze kawałki, które są serwowane z konfiturą. To świetny wybór zarówno na śniadanie, brunch, jak i podwieczorek. Doskonale smakuje od razu po upieczeniu i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Życzymy smacznego!

4

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szczyp. sól

4 łyżecz. konfitura łowicz z owoców leśnych

1 szt. masło do smażenia

1 szt. cukier puder do dekoracji

Przygotowanie


1

Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę.

2

Masło rozpuszczamy na patelni i przekładamy ubite jajka. Omlet smażymy z obu stron na złocisty kolor.

3

Usmażony omlet przekładamy na talerz i rwiemy na parę części.

4

Do omleta dokładamy ulubioną konfiturę i posypujemy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

3445

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

517

gram

Tłuszcze

162

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły