Kaiserschmarrn - omlet cesarski
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Kaiserschmarrn - omlet cesarski](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F5390-1702057832772.jpeg&w=3840&q=75)
Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to tradycyjny austriacki deser, który jest również popularny w Niemczech. Po upieczeniu jest on rwany na mniejsze kawałki, które są serwowane z konfiturą. To świetny wybór zarówno na śniadanie, brunch, jak i podwieczorek. Doskonale smakuje od razu po upieczeniu i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to tradycyjny austriacki deser, który jest również popularny w Niemczech. Po upieczeniu jest on rwany na mniejsze kawałki, które są serwowane z konfiturą. To świetny wybór zarówno na śniadanie, brunch, jak i podwieczorek. Doskonale smakuje od razu po upieczeniu i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Życzymy smacznego!
4
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szczyp. sól
4 łyżecz. konfitura łowicz z owoców leśnych
1 szt. masło do smażenia
1 szt. cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę.
Masło rozpuszczamy na patelni i przekładamy ubite jajka. Omlet smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Usmażony omlet przekładamy na talerz i rwiemy na parę części.
Do omleta dokładamy ulubioną konfiturę i posypujemy cukrem pudrem.