Kaczka-dziwaczka w pomarańczkach
m7
Dobra kacza rzadko robiona ale smakowita.Rarytas na naszych stołach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
472
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Dobra kacza rzadko robiona ale smakowita.Rarytas na naszych stołach.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
125 wino białe słodkie
25 nalewka pomarańczowa
2 szczyp. pieprz
1 łyżecz. cukier
1 łyżecz. sól
4 szt. filety z piersi kaczki
1 szt. cytryna
1 szt. czosnek
2 łyżka sok z cytryny
4 łyżka masło
2 łyżka majeranek
1 łyżka tymianek
Przygotowanie
Mięso umyj .
Sok z pół cytryny wymieszaj z łyżka majeranku,czosnkiem roztartym ze szczyptą soli,tymianku i pieprzu.
Natrzyj piersi ,przykryj schłodzić przez 2 godziny.
Pomarańcze umyj ,sparz pokrój w ósemki .
Skrop resztą soku z cytryny i nalewka
Posyp skórką otarta z cytryny ,cukrem i tymiankiem.
Piersi zrumień na 2 łyżkach masła .
Żaroodporną formę wysmaruj łyżką masła .Na dnie ułóż mięso.
Obłóż cząstkami pomarańczy .
Podlej winem .Posyp wiórkami masa.
Formę przykryj folią aluminiową .
Piecz 40 minut w temp. 180* C.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
472
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.