Kaczka-dziwaczka w pomarańczkach

m7
Kaczka-dziwaczka  w pomarańczkach

1

0 / 0

Dobra kacza rzadko robiona ale smakowita.Rarytas na naszych stołach.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

125 wino białe słodkie

25 nalewka pomarańczowa

2 szcz. pieprz

1 łyżeczka cukier

1 łyżeczka sól

4 szt. filety z piersi kaczki

1 szt. cytryna

1 szt. czosnek

2 łyżka sok z cytryny

4 łyżka masło

2 łyżka majeranek

1 łyżka tymianek

Przygotowanie


1

Mięso umyj .

2

Sok z pół cytryny wymieszaj z łyżka majeranku,czosnkiem roztartym ze szczyptą soli,tymianku i pieprzu.

3

Natrzyj piersi ,przykryj schłodzić przez 2 godziny.

4

Pomarańcze umyj ,sparz pokrój w ósemki .

5

Skrop resztą soku z cytryny i nalewka

6

Posyp skórką otarta z cytryny ,cukrem i tymiankiem.

7

Piersi zrumień na 2 łyżkach masła .

8

Żaroodporną formę wysmaruj łyżką masła .Na dnie ułóż mięso.

9

Obłóż cząstkami pomarańczy .

10

Podlej winem .Posyp wiórkami masa.

11

Formę przykryj folią aluminiową .

12

Piecz 40 minut w temp. 180* C.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły