Kaczka-dziwaczka w pomarańczkach

m7
Kaczka-dziwaczka  w pomarańczkach

Średnia 0 / 0

Oceń!

Dobra kacza rzadko robiona ale smakowita.Rarytas na naszych stołach.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

125 wino białe słodkie

25 nalewka pomarańczowa

2 szczyp. pieprz

1 łyżecz. cukier

1 łyżecz. sól

4 szt. filety z piersi kaczki

1 szt. cytryna

1 szt. czosnek

2 łyżka sok z cytryny

4 łyżka masło

2 łyżka majeranek

1 łyżka tymianek

Przygotowanie


Mięso umyj .

Sok z pół cytryny wymieszaj z łyżka majeranku,czosnkiem roztartym ze szczyptą soli,tymianku i pieprzu.

Natrzyj piersi ,przykryj schłodzić przez 2 godziny.

Pomarańcze umyj ,sparz pokrój w ósemki .

Skrop resztą soku z cytryny i nalewka

Posyp skórką otarta z cytryny ,cukrem i tymiankiem.

Piersi zrumień na 2 łyżkach masła .

Żaroodporną formę wysmaruj łyżką masła .Na dnie ułóż mięso.

Obłóż cząstkami pomarańczy .

Podlej winem .Posyp wiórkami masa.

Formę przykryj folią aluminiową .

Piecz 40 minut w temp. 180* C.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

472

kcal

Białka

43

gram

Węglowodany

7

gram

Tłuszcze

27

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły