Kaczka z żurawiną, jabłkami i kardamonem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
bartek
![Kaczka z żurawiną, jabłkami i kardamonem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975342477.jpeg&w=3840&q=75)
Kaczka, którą kupiłem w sklepie (niestety, nie mam znajomych z podwórkiem) nazywała się "pekin" i od razu podczas jej przygotowywania zrobiło się bardzo chińsko. Jest to moja pierwsza kaczka, a przepis pochodzi z programu kulinarnego z tv. Gdy zdecydujesz się zrobić kaczkę po raz pierwszy w życiu, to musisz bardzo uważnie "przestudiować" najlepiej kilka przepisów i dokładnie przemyśleć, co chcesz zrobić. Najważniejsze podczas pieczenia kaczki to to, aby wewnątrz była miękka, a na zewnątrz miała chrupiącą, lekko przyrumienioną skórkę. Kaczka ma specyficzny smak, nie każdy musi ją polubić od pierwszego wejrzenia, dlatego też z mięsa, które pozostało po uczcie zrobiłem flaczki. Ale na pewno warto się wykazać i skusić się na kaczkę podczas jakiejś specjalnej okazji:)
0
0 / 0
Kaczka, którą kupiłem w sklepie (niestety, nie mam znajomych z podwórkiem) nazywała się "pekin" i od razu podczas jej przygotowywania zrobiło się bardzo chińsko. Jest to moja pierwsza kaczka, a przepis pochodzi z programu kulinarnego z tv. Gdy zdecydujesz się zrobić kaczkę po raz pierwszy w życiu, to musisz bardzo uważnie "przestudiować" najlepiej kilka przepisów i dokładnie przemyśleć, co chcesz zrobić. Najważniejsze podczas pieczenia kaczki to to, aby wewnątrz była miękka, a na zewnątrz miała chrupiącą, lekko przyrumienioną skórkę. Kaczka ma specyficzny smak, nie każdy musi ją polubić od pierwszego wejrzenia, dlatego też z mięsa, które pozostało po uczcie zrobiłem flaczki. Ale na pewno warto się wykazać i skusić się na kaczkę podczas jakiejś specjalnej okazji:)
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. cynamon
2 szczyp. sól, pieprz
3 łyżecz. kardamon
4 szt. jabłka
4 szt. ząbek czosnku
2.50 dag. kaczka cała
0.50 szkl. żurawina suszona
Przygotowanie
Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (oczywiście usuwamy gniazda nasienne), zasypujemy lekko cynamonem. Żurawinę mieszamy z jabłkami.
Kardamon tłuczemy w moździerzu (lub tłuczkiem w misce) i wsypujemy do jabłek. Całość mieszamy i zostawiamy na minimum kwadrans, żeby smaki się "przegryzły".
Nadziewamy kaczkę farszem i...
... i zszywamy jej brzuch. Można ewentualnie spiąć kuperek wykałaczkami. To wygląda bardzo dekoracyjnie i tak jakoś... "po chińsku";)))
Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika na kaczkę ścieramy czosnek.
Kaczkę pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub w przykrytej brytfannie w temperaturze około 150 stopni przez 3-3,5 godziny. Jeśli podczas pieczenia jest za dużo tłuszczu, to go zlewamy. Na ostatnie 20 minut odkrywamy naczynie żaroodporne, zwiększamy temperaturę do 180 stopni i przypiekamy kaczkę na złoty kolor.