Kaczka z kluseczkami po Łowicku
wmruczek
0
0 / 0
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. filety z piersi kaczki
250 g gnocchi
2 szt. papryka czerwona
20 dag. cebula
20 g brukselka
1 pęcz. świeże zioła
1 pęcz. nać pietruszki
1 dag. sól, pieprz
5 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
Przygotowanie
1
Filety z kaczki myję, kroję i przyprawiam pieprzem i solą. Opiekam na oleju z dwóch stron i duszę około godziny. Po pół godziny dodaję pokrojoną cebulę, czerwoną paprykę i brukselkę.
2
Wlewam słoiczek ciemnego, uniwersalnego sosu Łowicz. Oddzielnie gotuję kluseczki Gnocchi.
3
Kluseczki wysypuję na głęboki talerz. Wlewam sos z kawałkami kaczki.
4
Dla smaku i "urody" posypuję danie posiekaną zieloną pietruszką oraz świeżymi ziołami (bazylia, kolendra, rukola). Smacznego!