Kaczka z barszczu

sowinska.makeup
Kaczka z barszczu

0

0 / 0

Na święta nie marnuje. Odkąd wypróbowałam przepis na barszcz czerwony gotowany na kaczce, postanowiłam ją do czegoś wykorzystać. Jest obłędna, rozpływająca się w ustach i w sam raz na Bożonarodzeniowy obiad.

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. nogi kaczki

1 pęcz. włoszczyzna

10 szt. pieprz ziarnisty

3 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

1 łyżka sól biała

300 wino czerwone wytrawne

1 szt. anyż

1 łyżecz. cynamon

4 łyżka kakao decomorreno

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Kaczkę gotuję razem z włoszczyzną, solą, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i liściem laurowym. Przez około 1 godzinę.

2

Zanim dodam koncentrat barszczu, wyjmuję z bulionu nogi kaczki i ściągam z nich skórę.

3

Kaczkę przekładam do naczynia żaroodpornego, doprawiam solą i pieprzem. Dodaje pokrojony w plasterki czosnek oraz żurawinę. Całość podlewam winem. Zamykam naczynie i piekę około 60 minut w 150 stopniach C.

4

Do sosu z wina, który utworzył się podczas duszenia dodaje mielony cynamon, kakao i anyż. Gotuję aż sos delikatnie zgęstnieje. Kaczkę podaję z sosem, z zapiekaną bagietką lub pieczonymi ziemniakami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły