Kaczka z barszczu
sowinska.makeup
Na święta nie marnuje. Odkąd wypróbowałam przepis na barszcz czerwony gotowany na kaczce, postanowiłam ją do czegoś wykorzystać. Jest obłędna, rozpływająca się w ustach i w sam raz na Bożonarodzeniowy obiad.
0
0 / 0
Na święta nie marnuje. Odkąd wypróbowałam przepis na barszcz czerwony gotowany na kaczce, postanowiłam ją do czegoś wykorzystać. Jest obłędna, rozpływająca się w ustach i w sam raz na Bożonarodzeniowy obiad.
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. nogi kaczki
1 pęcz. włoszczyzna
10 szt. pieprz ziarnisty
3 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
1 łyżka sól biała
300 wino czerwone wytrawne
1 szt. anyż
1 łyżecz. cynamon
4 łyżka kakao decomorreno
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Kaczkę gotuję razem z włoszczyzną, solą, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i liściem laurowym. Przez około 1 godzinę.
Zanim dodam koncentrat barszczu, wyjmuję z bulionu nogi kaczki i ściągam z nich skórę.
Kaczkę przekładam do naczynia żaroodpornego, doprawiam solą i pieprzem. Dodaje pokrojony w plasterki czosnek oraz żurawinę. Całość podlewam winem. Zamykam naczynie i piekę około 60 minut w 150 stopniach C.
Do sosu z wina, który utworzył się podczas duszenia dodaje mielony cynamon, kakao i anyż. Gotuję aż sos delikatnie zgęstnieje. Kaczkę podaję z sosem, z zapiekaną bagietką lub pieczonymi ziemniakami.