KACZKA W SOSIE ŚLIWKOWYM
maspexdigital
Nieoczywiste połączenia potrafią oczarować kubki smakowe. Kaczka i sos śliwkowy? Chrupiąca skórka, delikatne mięso, słodki smak śliwki to przepis, który potrafi zawrócić w głowie!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1907
kcal
Białka
97
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
140
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.2 / 5
Nieoczywiste połączenia potrafią oczarować kubki smakowe. Kaczka i sos śliwkowy? Chrupiąca skórka, delikatne mięso, słodki smak śliwki to przepis, który potrafi zawrócić w głowie!
7
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szt. kaczka cała
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżka suszony majeranek
1 łyżka mielona papryka
100 wino czerwone wytrawne
200 g powidła śliwkowe łowicz
1 kg ziemniaki
Przygotowanie
Oczyszczoną kaczkę nacieramy pieprzem, solą, papryką, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Kaczkę układamy na ruszcie i pieczemy przez 20 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, przykrywamy folią i pieczemy 1,5 godziny.
W garnuszku podgrzewamy wino wraz z powidłami.
Kaczkę odkrywamy z folii, obok układamy ziemniaki. Smarujemy ją powidłami. Pieczemy jeszcze około 30 minut, od czasu do czasu powtarzając smarowanie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1907
kcal
Białka
97
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
140
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.