KACZKA W SOSIE ŚLIWKOWYM

maspexdigital
KACZKA W SOSIE ŚLIWKOWYM

0

4.2 / 5

Nieoczywiste połączenia potrafią oczarować kubki smakowe. Kaczka i sos śliwkowy? Chrupiąca skórka, delikatne mięso, słodki smak śliwki to przepis, który potrafi zawrócić w głowie!

7

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szt. kaczka cała

1 szcz. sól, pieprz

1 łyżka suszony majeranek

1 łyżka mielona papryka

100 wino czerwone wytrawne

200 g powidła śliwkowe łowicz

1 kg ziemniaki

Przygotowanie


1

Oczyszczoną kaczkę nacieramy pieprzem, solą, papryką, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

2

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Kaczkę układamy na ruszcie i pieczemy przez 20 minut.

3

Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, przykrywamy folią i pieczemy 1,5 godziny.

4

W garnuszku podgrzewamy wino wraz z powidłami.

5

Kaczkę odkrywamy z folii, obok układamy ziemniaki. Smarujemy ją powidłami. Pieczemy jeszcze około 30 minut, od czasu do czasu powtarzając smarowanie.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły