KACZKA W SOSIE ŚLIWKOWYM
maspexdigital
Nieoczywiste połączenia potrafią oczarować kubki smakowe. Kaczka i sos śliwkowy? Chrupiąca skórka, delikatne mięso, słodki smak śliwki to przepis, który potrafi zawrócić w głowie!
0
4.2 / 5
Nieoczywiste połączenia potrafią oczarować kubki smakowe. Kaczka i sos śliwkowy? Chrupiąca skórka, delikatne mięso, słodki smak śliwki to przepis, który potrafi zawrócić w głowie!
7
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szt. kaczka cała
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżka suszony majeranek
1 łyżka mielona papryka
100 wino czerwone wytrawne
200 g powidła śliwkowe łowicz
1 kg ziemniaki
Przygotowanie
Oczyszczoną kaczkę nacieramy pieprzem, solą, papryką, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Kaczkę układamy na ruszcie i pieczemy przez 20 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, przykrywamy folią i pieczemy 1,5 godziny.
W garnuszku podgrzewamy wino wraz z powidłami.
Kaczkę odkrywamy z folii, obok układamy ziemniaki. Smarujemy ją powidłami. Pieczemy jeszcze około 30 minut, od czasu do czasu powtarzając smarowanie.