KACZKA W SOSIE ŚLIWKOWYM

maspexdigital
KACZKA W SOSIE ŚLIWKOWYM

0

4.2 / 5

Nieoczywiste połączenia potrafią oczarować kubki smakowe. Kaczka i sos śliwkowy? Chrupiąca skórka, delikatne mięso, słodki smak śliwki to przepis, który potrafi zawrócić w głowie!

7

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szt. kaczka cała

1 szczyp. sól, pieprz

1 łyżka suszony majeranek

1 łyżka mielona papryka

100 wino czerwone wytrawne

200 g powidła śliwkowe łowicz

1 kg ziemniaki

Przygotowanie


1

Oczyszczoną kaczkę nacieramy pieprzem, solą, papryką, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

2

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Kaczkę układamy na ruszcie i pieczemy przez 20 minut.

3

Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, przykrywamy folią i pieczemy 1,5 godziny.

4

W garnuszku podgrzewamy wino wraz z powidłami.

5

Kaczkę odkrywamy z folii, obok układamy ziemniaki. Smarujemy ją powidłami. Pieczemy jeszcze około 30 minut, od czasu do czasu powtarzając smarowanie.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1907

kcal

Białka

97

gram

Węglowodany

45

gram

Tłuszcze

140

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły