Kaczka faszerowana

bartek
Kaczka faszerowana

1

0 / 0

Coś na specjalna okazję, czyli kaczka faszerowana wołowiną.

6

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

400 g wołowina tłusta

100 g słonina

0.30 szkl. bułka tarta

1 szt. kaczka cała

1 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

Umytą kaczkę luzujemy (obieramy ze skóry), aby jak najmniej uszkodzić skórę.

2

Następnie zaszywany dziury po skrzydłach, nogach i szyi zostawiając otwór od strony kupra, aby tą drogą nadziać kaczkę farszem.

3

Słoninę kroimy w małą kostkę i obgotowujemy w gorącej wodzie około 5 minut, odcedzamy wodę.

4

Mięso kaczki oddzielamy od kości i mielimy razem z wołowiną. Zmielone mięso doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy bułkę tartą, całe jajo, dodajemy obgotowaną słoninę i wyrabiamy na jednolitą masę.

5

Przygotowanym farszem nadziewamy kaczkę, formują w niej mięso równomiernie, zszywamy kaczkę.

6

Pieczemy 2 godziny w temperaturze 180 stopni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

3013

kcal

Białka

164

gram

Węglowodany

6

gram

Tłuszcze

252

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły