Kaczka faszerowana
bartek
Coś na specjalna okazję, czyli kaczka faszerowana wołowiną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3013
kcal
Białka
164
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
252
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Coś na specjalna okazję, czyli kaczka faszerowana wołowiną.
6
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
400 g wołowina tłusta
100 g słonina
0.30 szkl. bułka tarta
1 szt. kaczka cała
1 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Umytą kaczkę luzujemy (obieramy ze skóry), aby jak najmniej uszkodzić skórę.
Następnie zaszywany dziury po skrzydłach, nogach i szyi zostawiając otwór od strony kupra, aby tą drogą nadziać kaczkę farszem.
Słoninę kroimy w małą kostkę i obgotowujemy w gorącej wodzie około 5 minut, odcedzamy wodę.
Mięso kaczki oddzielamy od kości i mielimy razem z wołowiną. Zmielone mięso doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy bułkę tartą, całe jajo, dodajemy obgotowaną słoninę i wyrabiamy na jednolitą masę.
Przygotowanym farszem nadziewamy kaczkę, formują w niej mięso równomiernie, zszywamy kaczkę.
Pieczemy 2 godziny w temperaturze 180 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3013
kcal
Białka
164
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
252
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.