Kabaczek faszerowany mięsem mielonym
Łowicz
Cukinia to idealne warzywo do faszerowania — wystarczy przeciąć na pół, wydrążyć środek i wypełnić nadzieniem. My proponujemy wersję z mielonym mięsem wieprzowym, która idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Całość doskonale smakuje z zapiekanym serem żółtym. To świetna propozycja dla wszystkich fanów prostych i szybkich dań warzywnych. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
547
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.3 / 21
Cukinia to idealne warzywo do faszerowania — wystarczy przeciąć na pół, wydrążyć środek i wypełnić nadzieniem. My proponujemy wersję z mielonym mięsem wieprzowym, która idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Całość doskonale smakuje z zapiekanym serem żółtym. To świetna propozycja dla wszystkich fanów prostych i szybkich dań warzywnych. Życzymy smacznego!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. kabaczek
500 g mięso mielone wieprzowe
150 g ser żółty starty
1 szt. cebula
1 szt. bułka czerstwa
1 szt. jaja kurze całe
0.50 szkl. mleko
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Bułkę moczymy w mleku.
Cukinię kroimy na pół i drążymy miąższ z nasionami.
Do mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy oraz posiekaną cebulę.
Następnie dodajemy odciśniętą bułkę i wyrabiamy na jednolita masę. Faszerujemy kabaczka i posypujemy startym żółtym serem.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
547
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.