Kabaczek faszerowany mięsem mielonym

Łowicz
Kabaczek faszerowany mięsem mielonym

1

3.3 / 21

Cukinia to idealne warzywo do faszerowania — wystarczy przeciąć na pół, wydrążyć środek i wypełnić nadzieniem. My proponujemy wersję z mielonym mięsem wieprzowym, która idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Całość doskonale smakuje z zapiekanym serem żółtym. To świetna propozycja dla wszystkich fanów prostych i szybkich dań warzywnych. Życzymy smacznego!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szt. kabaczek

500 g mięso mielone wieprzowe

150 g ser żółty starty

1 szt. cebula

1 szt. bułka czerstwa

1 szt. jaja kurze całe

0.50 szkl. mleko

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Bułkę moczymy w mleku.

2

Cukinię kroimy na pół i drążymy miąższ z nasionami.

3

Do mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy oraz posiekaną cebulę.

4

Następnie dodajemy odciśniętą bułkę i wyrabiamy na jednolita masę. Faszerujemy kabaczka i posypujemy startym żółtym serem.

5

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

547

kcal

Białka

38

gram

Węglowodany

22

gram

Tłuszcze

49

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły