Jogurtowo-kokosowe placuszki w kształcie serca

Łowicz
Jogurtowo-kokosowe placuszki w kształcie serca

0

0 / 0

Jogurtowo-kokosowe placuszki w kształcie serca to pyszna propozycja na romantyczne śniadanie lub słodką przekąskę, którą przygotujesz w niecałe 30 minut! Delikatne, puszyste i pachnące kokosem placuszki idealnie komponują się z dżemem truskawkowym i z pewnością zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Życzymy smacznego!

8

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

100 g dżem truskawkowy łowicz

1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

2 szt. jaja l

250 g jogurt naturalny

2 łyżecz. proszek do pieczenia

3 łyżka cukier drobny

4 łyżka wiórki kokosowe

1 łyżka olej kokosowy

Przygotowanie


1

Do miski wsyp przesianą przez sito mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i jajka. Zmiksuj wszystko na jednolitą, gładką masę.

2

Następnie dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.

3

Rozgrzej na patelni łyżkę oleju kokosowego.

4

Za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię, formując je w kształt serduszek (możesz użyć foremki silikonowej lub wykrawacza).

5

Smaż placuszki na średnim ogniu, po 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.

6

Gotowe placuszki posmaruj dżemem truskawkowym i udekoruj dodatkową porcją wiórków kokosowych.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

768

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

108

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły