Jogurtowo-kokosowe placuszki w kształcie serca

Łowicz

Jogurtowo-kokosowe placuszki w kształcie serca to pyszna propozycja na romantyczne śniadanie lub słodką przekąskę, którą przygotujesz w niecałe 30 minut! Delikatne, puszyste i pachnące kokosem placuszki idealnie komponują się z dżemem truskawkowym i z pewnością zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
768
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
108
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jogurtowo-kokosowe placuszki w kształcie serca to pyszna propozycja na romantyczne śniadanie lub słodką przekąskę, którą przygotujesz w niecałe 30 minut! Delikatne, puszyste i pachnące kokosem placuszki idealnie komponują się z dżemem truskawkowym i z pewnością zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Życzymy smacznego!
8
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
100 g dżem truskawkowy łowicz
1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
2 szt. jaja l
250 g jogurt naturalny
2 łyżecz. proszek do pieczenia
3 łyżka cukier drobny
4 łyżka wiórki kokosowe
1 łyżka olej kokosowy
Przygotowanie
Do miski wsyp przesianą przez sito mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i jajka. Zmiksuj wszystko na jednolitą, gładką masę.
Następnie dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
Rozgrzej na patelni łyżkę oleju kokosowego.
Za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię, formując je w kształt serduszek (możesz użyć foremki silikonowej lub wykrawacza).
Smaż placuszki na średnim ogniu, po 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
Gotowe placuszki posmaruj dżemem truskawkowym i udekoruj dodatkową porcją wiórków kokosowych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
768
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
108
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.