0

Składniki

100 Mililitrów
mleko
250 Mililitrów
jogurt naturalny
1 Szczypta
sól
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
175 Gramów
mąka pszenna tortowa
16 Gramów
CUKIER WANILIOWY
30 Gramów
masło
1 Sztuka
jaja kurze całe
2 Łyżki
cukier puder
0.5 Łyżeczki
soda oczyszczona
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąkę, proszek, sodę, cukier waniliowy wymieszać, dodać masło, mleko, jogurt i żółtko, ponownie wymieszać. Ubić pianę z białka z dodatkiem szczypty soli, pod koniec ubijania dodać po łyżce cukru pudru i jeszcze raz dobrze ubić. Delikatnie wymieszać z masą.
  2. Smażyć bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Opis

Placuszki są delikatne, mięciutkie i najlepsze na ciepło.

Podobne przepisy

Gofry zwyczajne

Przepis
Łatwy Do 40 min
Gofry zwyczajne

Odwrócone babeczki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Odwrócone babeczki

Makowiec ucierany

Przepis
Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Wiedeński tort Sachera

Przepis
Średni Do 40 min
Wiedeński tort Sachera

Orzeszki

Przepis
Średni Do 1 godz
Orzeszki

Ciasto orzechowe z miodem.

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ciasto orzechowe z miodem.

Paczki

Przepis
Średni Do 3 godz
Paczki

Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!