0

Składniki

100 Mililitrów
mleko
250 Mililitrów
jogurt naturalny
1 Szczypta
sól
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
175 Gramów
mąka pszenna tortowa
16 Gramów
CUKIER WANILIOWY
30 Gramów
masło
1 Sztuka
jaja kurze całe
2 Łyżki
cukier puder
0.5 Łyżeczki
soda oczyszczona
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąkę, proszek, sodę, cukier waniliowy wymieszać, dodać masło, mleko, jogurt i żółtko, ponownie wymieszać. Ubić pianę z białka z dodatkiem szczypty soli, pod koniec ubijania dodać po łyżce cukru pudru i jeszcze raz dobrze ubić. Delikatnie wymieszać z masą.
  2. Smażyć bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Opis

Placuszki są delikatne, mięciutkie i najlepsze na ciepło.

Podobne przepisy

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Odwrócone babeczki

Łatwy Do 1 godz
Odwrócone babeczki

Wiedeński tort Sachera

Średni Do 40 min
Wiedeński tort Sachera

Ciastka owsiane z czekoladą

Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Średni Do 1,5 godz
Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Naleśniki z owocami

Łatwy Do 40 min
Naleśniki z owocami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!