Jogurtowe ciasto z frostingiem malinowo-waniliowym

Lubella
Jogurtowe ciasto z frostingiem malinowo-waniliowym

0

0 / 0

Jogurtowe ciasto z frostingiem malinowo-waniliowym to prosty, ale efektowny deser, który sprawdzi się na wiele okazji – od urodzin po codzienną kawę. Dzięki dodatkowi jogurtu jest wilgotne i lekkie, a malinowo-waniliowy krem dodaje mu owocowego charakteru z nutą słodyczy. To dobra alternatywa dla klasycznych ciast z kremem – mniej ciężkie, ale nadal smaczne. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Ciasto

250 g mąka pszenna lubella

3 szt. jaja

100 g masło roztopione

150 g jogurt naturalny

50 ml mleko

120 g cukier trzcinowy

1 łyżecz. aromat waniliowy

1.50 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

Frosting

200 g serek philadelphia śmietankowy

100 g cukier puder

150 g maliny świeże

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).

2

W misce zmiksuj jajka z cukrem trzcinowym.

3

Dodaj roztopione masło, jogurt, mleko i aromat waniliowy, wymieszaj.

4

Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszaj tylko do połączenia składników.

5

Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Piecz przez 35–40 minut, aż wbity patyczek wyjdzie suchy. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

7

Przygotuj frosting. Wymieszaj serek waniliowy z cukrem pudrem, a następnie dodaj lekko rozgniecione maliny (zostaw trochę w całości do dekoracji).

8

Wystudzone ciasto polej frostingiem, udekoruj świeżymi malinami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły