Jogurtowe ciasto z frostingiem malinowo-waniliowym

Lubella

Jogurtowe ciasto z frostingiem malinowo-waniliowym to prosty, ale efektowny deser, który sprawdzi się na wiele okazji – od urodzin po codzienną kawę. Dzięki dodatkowi jogurtu jest wilgotne i lekkie, a malinowo-waniliowy krem dodaje mu owocowego charakteru z nutą słodyczy. To dobra alternatywa dla klasycznych ciast z kremem – mniej ciężkie, ale nadal smaczne. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jogurtowe ciasto z frostingiem malinowo-waniliowym to prosty, ale efektowny deser, który sprawdzi się na wiele okazji – od urodzin po codzienną kawę. Dzięki dodatkowi jogurtu jest wilgotne i lekkie, a malinowo-waniliowy krem dodaje mu owocowego charakteru z nutą słodyczy. To dobra alternatywa dla klasycznych ciast z kremem – mniej ciężkie, ale nadal smaczne. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Ciasto
250 g mąka pszenna lubella
3 szt. jaja
100 g masło roztopione
150 g jogurt naturalny
50 ml mleko
120 g cukier trzcinowy
1 łyżecz. aromat waniliowy
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
Frosting
200 g serek philadelphia śmietankowy
100 g cukier puder
150 g maliny świeże
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
W misce zmiksuj jajka z cukrem trzcinowym.
Dodaj roztopione masło, jogurt, mleko i aromat waniliowy, wymieszaj.
Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez 35–40 minut, aż wbity patyczek wyjdzie suchy. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj frosting. Wymieszaj serek waniliowy z cukrem pudrem, a następnie dodaj lekko rozgniecione maliny (zostaw trochę w całości do dekoracji).
Wystudzone ciasto polej frostingiem, udekoruj świeżymi malinami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.