Jogurtowe ciasto z frostingiem malinowo-waniliowym

Lubella
Jogurtowe ciasto z frostingiem malinowo-waniliowym

Średnia 0 / 0

Oceń!

Jogurtowe ciasto z frostingiem malinowo-waniliowym to prosty, ale efektowny deser, który sprawdzi się na wiele okazji – od urodzin po codzienną kawę. Dzięki dodatkowi jogurtu jest wilgotne i lekkie, a malinowo-waniliowy krem dodaje mu owocowego charakteru z nutą słodyczy. To dobra alternatywa dla klasycznych ciast z kremem – mniej ciężkie, ale nadal smaczne. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Ciasto

250 g mąka pszenna lubella

3 szt. jaja

100 g masło roztopione

150 g jogurt naturalny

50 ml mleko

120 g cukier trzcinowy

1 łyżecz. aromat waniliowy

1.50 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

Frosting

200 g serek philadelphia śmietankowy

100 g cukier puder

150 g maliny świeże

Przygotowanie


Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).

W misce zmiksuj jajka z cukrem trzcinowym.

Dodaj roztopione masło, jogurt, mleko i aromat waniliowy, wymieszaj.

Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszaj tylko do połączenia składników.

Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez 35–40 minut, aż wbity patyczek wyjdzie suchy. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Przygotuj frosting. Wymieszaj serek waniliowy z cukrem pudrem, a następnie dodaj lekko rozgniecione maliny (zostaw trochę w całości do dekoracji).

Wystudzone ciasto polej frostingiem, udekoruj świeżymi malinami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły