Jogurtowe ciasto z cytryną
lubella
Jogurtowe ciasto z cytryną to idealny balans między słodyczą a kwaśną cytryną. Miękkie ciasto z nutą cytryny i cytrynowym lukrem świetnie sprawdzi się do kawy lub herbaty. Palce lizać!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
395
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jogurtowe ciasto z cytryną to idealny balans między słodyczą a kwaśną cytryną. Miękkie ciasto z nutą cytryny i cytrynowym lukrem świetnie sprawdzi się do kawy lub herbaty. Palce lizać!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2.50 szkl. lubella mąka tortowa
300 g jogurt naturalny
0.75 szkl. cukier
0.50 szkl. olej
3 szt. jajko
1 szt. cytryna
6 łyżka cukier puder
2 łyżka sok z cytryny
2 łyżecz. proszek do pieczenia
Przygotowanie
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubić z cukrem na jasną masę.
Dodać jogurt, sok i skórkę z cytryny, wlać olej i wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ciasta, mieszać tylko do połączenia się składników.
Formę (10 cm x 30 cm) wysmarować masłem, oprószyć kaszą manną i przelać ciasto.
Piec w 180 stopniach przez około 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, polać na wierzch ostudzonego ciasta.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
395
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.