Jogurtowe ciasto z cytryną

lubella
Jogurtowe ciasto z cytryną

Średnia 0 / 0

Oceń!

Jogurtowe ciasto z cytryną to idealny balans między słodyczą a kwaśną cytryną. Miękkie ciasto z nutą cytryny i cytrynowym lukrem świetnie sprawdzi się do kawy lub herbaty. Palce lizać!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2.50 szkl. lubella mąka tortowa

300 g jogurt naturalny

0.75 szkl. cukier

0.50 szkl. olej

3 szt. jajko

1 szt. cytryna

6 łyżka cukier puder

2 łyżka sok z cytryny

2 łyżecz. proszek do pieczenia

Przygotowanie


Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Jajka ubić z cukrem na jasną masę.

Dodać jogurt, sok i skórkę z cytryny, wlać olej i wymieszać.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ciasta, mieszać tylko do połączenia się składników.

Formę (10 cm x 30 cm) wysmarować masłem, oprószyć kaszą manną i przelać ciasto.

Piec w 180 stopniach przez około 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka.

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, polać na wierzch ostudzonego ciasta.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

395

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

56

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły