Jogurtowe ciasto z cytryną
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Jogurtowe ciasto z cytryną](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976073225.jpeg&w=3840&q=75)
Jogurtowe ciasto z cytryną to idealny balans między słodyczą a kwaśną cytryną. Miękkie ciasto z nutą cytryny i cytrynowym lukrem świetnie sprawdzi się do kawy lub herbaty. Palce lizać!
0
0 / 0
Jogurtowe ciasto z cytryną to idealny balans między słodyczą a kwaśną cytryną. Miękkie ciasto z nutą cytryny i cytrynowym lukrem świetnie sprawdzi się do kawy lub herbaty. Palce lizać!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2.50 szkl. lubella mąka tortowa
300 g jogurt naturalny
0.75 szkl. cukier
0.50 szkl. olej
3 szt. jajko
1 szt. cytryna
6 łyżka cukier puder
2 łyżka sok z cytryny
2 łyżecz. proszek do pieczenia
Przygotowanie
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubić z cukrem na jasną masę.
Dodać jogurt, sok i skórkę z cytryny, wlać olej i wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ciasta, mieszać tylko do połączenia się składników.
Formę (10 cm x 30 cm) wysmarować masłem, oprószyć kaszą manną i przelać ciasto.
Piec w 180 stopniach przez około 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, polać na wierzch ostudzonego ciasta.