Jeżyk
m7
Bardzo pracochłonne, ale jaki efekt! :D Na przyjęcia prezentuje się świetnie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
673
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
59
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bardzo pracochłonne, ale jaki efekt! :D Na przyjęcia prezentuje się świetnie.
19
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
250 g mięso mielone
0.50 szkl. bułka tarta
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. czosnek
8 szt. pieczarki
1 szt. marchew
3 szt. ziemniaki
1 szt. ogórki konserwowe krakus
1 szt. papryka czerwona konserwowa
8 szt. mini paróweczki
2 szt. rzodkiewka
10 szt. oliwki zielone
1 szt. sałata
1 szt. jabłko
1 szt. olej
1 szt. wykałaczki
2 łyżka groszek zielony
10 dag. ser żółty
Przygotowanie
Mięso: Do miseczki wrzucamy mięso mielone, wyciśnięty czosnek, jajko, 2 łyżki bułki tartej, mieszamy, formujemy małe kuleczki, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na maśle zmieszanym z olejem. Po usmażeniu wysuszamy na ręczniku papierowym.
Pieczarki przekrojone na pół, marchew pokrojona w grubsze plastry, paróweczki, podgotowane ziemniaki smażymy oddzielnie na masełku - wysuszamy ręcznikiem papierowym.
Ogórek, paprykę, plastry sera kroimy w większą kostkę. Na talerzy układamy połówkę jabłka, przykrywamy liśćmi sałaty, na wykałaczki nakładamy składniki (wg uznania:) wbijamy na jabłko, tworząc "jeżyka" . Smacznego!!!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
673
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
59
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.