Jesienny mech

konkurs
Jesienny mech

0

0 / 0

Jesienny mech, czyli makaron warzywny Lubella w sosie brokułowo-pieczarkowym.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

200 g makaron lubella świderki

1 szt. pierś z kurczaka

10 szt. pieczarki

1 szt. brokuły

1 szt. cebula

250 śmietana kremowa 30%

2 łyżka olej

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. przyprawa typu vegeta

1 łyżecz. parmezan

Przygotowanie


1

Ugotuj makaron al dente .

2

Brokuł podziel na małe różyczki i wrzuć do gorącej wody. Gotuj ok. 8 minut.

3

Pokrój pierś z kurczaka na małe kawałeczki, posyp vegetą. Wlej na patelnię dwie łyżki oleju i podsmaż kurczaka (ok. 5 minut).

4

Pokrój cebulę w małą kostkę, a pieczarki w plasterki.

5

Przełóż usmażonego kurczaka do miseczki.

6

Na patelnię wrzuć cebulę i smaż ją ok. 2 minut ciągle mieszając.

7

Dodaj pokrojone pieczarki i smaż wszystko na małym ogniu ok. 5 minut. Dodaj kurczaka. Wymieszaj i smaż 2-3 minuty.

8

Dodaj śmietanę i zagotuj. Dodaj brokuły i gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Dopraw do smaku.

9

Teraz możesz wymieszać makaron z sosem na patelni albo podać makaron na talerzu i polać sosem brokułowo-pieczarkowym. Koniecznie posyp potrawę ulubionym serem, np. parmezanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

772

kcal

Białka

40

gram

Węglowodany

62

gram

Tłuszcze

38

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły