Jesienny mech
konkurs
Jesienny mech, czyli makaron warzywny Lubella w sosie brokułowo-pieczarkowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
772
kcal
Białka
40
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jesienny mech, czyli makaron warzywny Lubella w sosie brokułowo-pieczarkowym.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
200 g makaron lubella świderki
1 szt. pierś z kurczaka
10 szt. pieczarki
1 szt. brokuły
1 szt. cebula
250 śmietana kremowa 30%
2 łyżka olej
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. przyprawa typu vegeta
1 łyżecz. parmezan
Przygotowanie
Ugotuj makaron al dente .
Brokuł podziel na małe różyczki i wrzuć do gorącej wody. Gotuj ok. 8 minut.
Pokrój pierś z kurczaka na małe kawałeczki, posyp vegetą. Wlej na patelnię dwie łyżki oleju i podsmaż kurczaka (ok. 5 minut).
Pokrój cebulę w małą kostkę, a pieczarki w plasterki.
Przełóż usmażonego kurczaka do miseczki.
Na patelnię wrzuć cebulę i smaż ją ok. 2 minut ciągle mieszając.
Dodaj pokrojone pieczarki i smaż wszystko na małym ogniu ok. 5 minut. Dodaj kurczaka. Wymieszaj i smaż 2-3 minuty.
Dodaj śmietanę i zagotuj. Dodaj brokuły i gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Dopraw do smaku.
Teraz możesz wymieszać makaron z sosem na patelni albo podać makaron na talerzu i polać sosem brokułowo-pieczarkowym. Koniecznie posyp potrawę ulubionym serem, np. parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
772
kcal
Białka
40
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.