Jesienny mech
konkurs
0
0 / 0
0
Jesienny mech, czyli makaron warzywny Lubella w sosie brokułowo-pieczarkowym.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
200 gr makaron lubella świderki
1 szt pierś z kurczaka
10 szt pieczarki
1 szt brokuły
1 szt cebula
250 śmietana kremowa 30%
2 łyżka olej
1 szcz. sól, pieprz
1 szcz. przyprawa typu vegeta
1 łyżeczka parmezan
Przygotowanie
Ugotuj makaron al dente .
Brokuł podziel na małe różyczki i wrzuć do gorącej wody. Gotuj ok. 8 minut.
Pokrój pierś z kurczaka na małe kawałeczki, posyp vegetą. Wlej na patelnię dwie łyżki oleju i podsmaż kurczaka (ok. 5 minut).
Pokrój cebulę w małą kostkę, a pieczarki w plasterki.
Przełóż usmażonego kurczaka do miseczki.
Na patelnię wrzuć cebulę i smaż ją ok. 2 minut ciągle mieszając.
Dodaj pokrojone pieczarki i smaż wszystko na małym ogniu ok. 5 minut. Dodaj kurczaka. Wymieszaj i smaż 2-3 minuty.
Dodaj śmietanę i zagotuj. Dodaj brokuły i gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Dopraw do smaku.
Teraz możesz wymieszać makaron z sosem na patelni albo podać makaron na talerzu i polać sosem brokułowo-pieczarkowym. Koniecznie posyp potrawę ulubionym serem, np. parmezanem.