Jesienny kurczak
kontakt_6
Jesienny kurczak to propozycja na danie z makaronem pełne ziarno i dużą dawką warzyw.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1254
kcal
Białka
56
gram
Węglowodany
123
gram
Tłuszcze
72
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jesienny kurczak to propozycja na danie z makaronem pełne ziarno i dużą dawką warzyw.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. pierś z kurczaka
150 g makaron lubella pełne ziarno świdry
0.50 szt. papryka czerwona
1 szt. marchew
0.25 szt. kalafior
100 g kukurydza konserwowa
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. curry
1 szczyp. papryka czerwona słodka
1 szkl. bulion drobiowy
2 łyżka olej
2 łyżka mąka kukurydziana
200 g duża śmietana 12%
250 śmietanka 30%
1 szt. ząbek czosnku
Przygotowanie
Rozgrzej patelnię, w tym czasie pokrój pierś kurczaka na paski. Gdy patelnia będzie nagrzana wlej olej. Mięso smaż do uzyskania złotego koloru.
Makaron Lubella ugotuj al dente.
Umyj i pokrój warzywa, a następnie gotuj na parze około 10 minut.
Do bulionu wlej mąkę rozcieńczoną z odrobiną wody. Sos cały czas mieszaj aż do zagotowania. Do sosu dodaj śmietankę12% i 30%( dodaj do zimnego sosu). Całość przypraw wedle uznania i dodaj zmiażdżony czosnek. Zagotuj sos.
Makaron ułóż na całej powierzchni talerza, kurczaka rozłóż w miarę równomiernie. Warzywa połóż na samą górę. Na koniec polej sosem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1254
kcal
Białka
56
gram
Węglowodany
123
gram
Tłuszcze
72
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.