Jesienny kurczak

kontakt_6
Jesienny kurczak

0

0 / 0

Jesienny kurczak to propozycja na danie z makaronem pełne ziarno i dużą dawką warzyw.

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. pierś z kurczaka

150 g makaron lubella pełne ziarno świdry

0.50 szt. papryka czerwona

1 szt. marchew

0.25 szt. kalafior

100 g kukurydza konserwowa

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. curry

1 szczyp. papryka czerwona słodka

1 szkl. bulion drobiowy

2 łyżka olej

2 łyżka mąka kukurydziana

200 g duża śmietana 12%

250 śmietanka 30%

1 szt. ząbek czosnku

Przygotowanie


1

Rozgrzej patelnię, w tym czasie pokrój pierś kurczaka na paski. Gdy patelnia będzie nagrzana wlej olej. Mięso smaż do uzyskania złotego koloru.

2

Makaron Lubella ugotuj al dente.

3

Umyj i pokrój warzywa, a następnie gotuj na parze około 10 minut.

4

Do bulionu wlej mąkę rozcieńczoną z odrobiną wody. Sos cały czas mieszaj aż do zagotowania. Do sosu dodaj śmietankę12% i 30%( dodaj do zimnego sosu). Całość przypraw wedle uznania i dodaj zmiażdżony czosnek. Zagotuj sos.

5

Makaron ułóż na całej powierzchni talerza, kurczaka rozłóż w miarę równomiernie. Warzywa połóż na samą górę. Na koniec polej sosem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1254

kcal

Białka

56

gram

Węglowodany

123

gram

Tłuszcze

72

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły