Jesienny kurczak

kontakt_6
Jesienny kurczak

0

0 / 0

Jesienny kurczak to propozycja na danie z makaronem pełne ziarno i dużą dawką warzyw.

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. pierś z kurczaka

150 g makaron lubella pełne ziarno świdry

0.50 szt. papryka czerwona

1 szt. marchew

0.25 szt. kalafior

100 g kukurydza konserwowa

1 szcz. sól, pieprz

1 szcz. curry

1 szcz. papryka czerwona słodka

1 szkl. bulion drobiowy

2 łyżka olej

2 łyżka mąka kukurydziana

200 g duża śmietana 12%

250 śmietanka 30%

1 szt. ząbek czosnku

Przygotowanie


1

Rozgrzej patelnię, w tym czasie pokrój pierś kurczaka na paski. Gdy patelnia będzie nagrzana wlej olej. Mięso smaż do uzyskania złotego koloru.

2

Makaron Lubella ugotuj al dente.

3

Umyj i pokrój warzywa, a następnie gotuj na parze około 10 minut.

4

Do bulionu wlej mąkę rozcieńczoną z odrobiną wody. Sos cały czas mieszaj aż do zagotowania. Do sosu dodaj śmietankę12% i 30%( dodaj do zimnego sosu). Całość przypraw wedle uznania i dodaj zmiażdżony czosnek. Zagotuj sos.

5

Makaron ułóż na całej powierzchni talerza, kurczaka rozłóż w miarę równomiernie. Warzywa połóż na samą górę. Na koniec polej sosem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły