Jesienny kurczak
kontakt_6
0
0 / 0
Jesienny kurczak to propozycja na danie z makaronem pełne ziarno i dużą dawką warzyw.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. pierś z kurczaka
150 g makaron lubella pełne ziarno świdry
0.50 szt. papryka czerwona
1 szt. marchew
0.25 szt. kalafior
100 g kukurydza konserwowa
1 szcz. sól, pieprz
1 szcz. curry
1 szcz. papryka czerwona słodka
1 szkl. bulion drobiowy
2 łyżka olej
2 łyżka mąka kukurydziana
200 g duża śmietana 12%
250 śmietanka 30%
1 szt. ząbek czosnku
Przygotowanie
Rozgrzej patelnię, w tym czasie pokrój pierś kurczaka na paski. Gdy patelnia będzie nagrzana wlej olej. Mięso smaż do uzyskania złotego koloru.
Makaron Lubella ugotuj al dente.
Umyj i pokrój warzywa, a następnie gotuj na parze około 10 minut.
Do bulionu wlej mąkę rozcieńczoną z odrobiną wody. Sos cały czas mieszaj aż do zagotowania. Do sosu dodaj śmietankę12% i 30%( dodaj do zimnego sosu). Całość przypraw wedle uznania i dodaj zmiażdżony czosnek. Zagotuj sos.
Makaron ułóż na całej powierzchni talerza, kurczaka rozłóż w miarę równomiernie. Warzywa połóż na samą górę. Na koniec polej sosem.