Jesienny kompot z gruszek z imbirem i cynamonem

EkspertOdKuchni
Jesienny kompot z gruszek z imbirem i cynamonem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Kompot z gruszek z imbirem i cynamonem to szybki napój, który dobrze sprawdza się jako dodatek do obiadu lub coś ciepłego do picia w chłodniejsze dni. Jest lekko słodki i aromatyczny, ale nadal prosty i codzienny w smaku. To dobry sposób na wykorzystanie gruszek, zwłaszcza jeśli masz ich więcej i chcesz przygotować coś domowego zamiast gotowych napojów. Kompot możesz podać zarówno na ciepło, jak i schłodzony — w obu wersjach jest lekki i odświeżający.

7

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

5 szt. gruszki

1 szt. laska cynamonu

4 szt. goździki

4 szt. plastry świeżego imbiru

3 szt. plastry cytryny

3 łyżka cukier

1.50 l woda

Przygotowanie


Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w większą kostkę.

Imbir pokrój w cienkie plastry. Cytrynę dokładnie umyj i pokrój w 3 plastry.

Porada:  

Do kompotu najlepiej sprawdzą się dojrzałe, ale jędrne gruszki — np. konferencje lub lukasówki.


Do dużego garnka włóż gruszki, dodaj laskę cynamonu, goździki, plastry imbiru, cukier i cytrynę.

Krok 1

Zalej wszystko wodą (ok. 1,5 litra).

Krok 2

Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie zdejmij z ognia i pozostaw kompot do naciągnięcia, aż aromaty się połączą.

Porada:  

Im dłużej kompot postoi, tym bardziej wyrazisty będzie smak imbiru i cynamonu.


Kompot możesz podawać na ciepło lub na zimno po schłodzeniu w lodówce. Przechowuj w szczelnie zamkniętym naczyniu w lodówce do 3 dni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

55

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

14

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły